ΕΛΛΑΔΑ

Nespresso: Το ταξίδι του καφέ -Από το «κεράσι» στο φλυτζάνι

Το ταξίδι του καφέ Nespresso ξεκινάει στα πιο εκλεκτά εδάφη terroirs στον κόσμο, εκεί που ο καφές αιχμαλωτίζει τα πλέον ουσιώδη στοιχεία του περιβάλλοντός του. Και από εκεί, για να φτάσουν τα αρώματα και οι γεύσεις  στο φλυτζάνι μας, ο καφές της Nespresso κάνει ένα πραγματικά μεγάλο ταξίδι: από την καλλιέργεια και τη συγκομιδή στην επεξεργασία.

Με το έδαφος, το νερό, τον ήλιο, καθώς και την υπομονή και τη φροντίδα των καλλιεργητών να παίζουν βασικό ρόλο, τα δένδρα του καφέ αναπτύσσουν έναν κόκκινο καρπό, το λεγόμενο «κεράσι του καφέ», το οποίο περιέχει δύο κόκκους, οι οποίοι μετά από πολλά βήματα θα αποκαλύψουν τελικά το μοναδικό άρωμα και τη  φίνα γεύση του καφέ που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε. Ο καρπός σχηματίζεται μέσα σε 6 με 8 μήνες μετά την ανθοφορία για την ποικιλία Arabica και 9 με 11 μήνες για την ποικιλία Robusta.

Πέρα από τους καλλιεργητές, όμως, σημαντικό ρόλο στο ταξίδι του Nespresso παίζουν και οι ειδικοί του καφέ της εταιρείας. Και αυτό γιατί καθόλη τη διάρκεια του χρόνου ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο αναζητώντας τους εκλεκτότερους κόκκους καφέ που παράγουν μικροί καλλιεργητές. Για τη Nespresso άλλωστε αποτελεί προτεραιότητα η επιλογή των χωρών από τις οποίες προμηθεύεται τον καφέ που χρησιμοποιείται για τα χαρμάνια της: Βραζιλία, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλα, Κένυα, Ινδία, Μεξικό, Περού, νότιο Σουδάν, Νικαράγουα, Ινδονησία  και Αιθιοπία.

Πέραν αυτών, όμως, κάθε χρόνο, οι Ειδικοί του Καφέ ανακαλύπτουν εξαιρετικές προελεύσεις, που χρησιμεύουν στη δημιουργία των ποικιλιών Limited Edition.

Η συλλογή των κερασιών

Η μέθοδος συλλογής των κερασιών καφέ έχει εγγενή σχέση με τη μορφολογία του καφεόδεντρου. Κεράσια που αναπτύσσονται δίπλα-δίπλα πάνω στο ίδιο κλαδί μπορεί συχνά να ωριμάζουν με διαφορετικούς ρυθμούς και συνεπώς θα πρέπει να συλλέγονται σε διαφορετικές περιόδους. Το έργο του καλλιεργητή είναι να επιλέξει για τη συγκομιδή του κάθε φορά μόνο τους καρπούς που είναι ώριμοι αφήνοντας τους υπόλοιπους πάνω στο κλαδί.

Για αυτόν τον λόγο, η πλειονότητα των καφέδων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των Εκλεκτών Ποικιλιών Καφέ Nespresso συλλέγεται με «διαλογή», την επιλεκτική συγκομιδή των ώριμων κερασιών που γίνεται εξολοκλήρου χειρωνακτικά.

Η διαδικασία της διαλογής

Η διαλογή απαιτεί το μάζεμα των καρπών να γίνεται σε διάφορα στάδια διότι οι καρποί πάνω στο ίδιο κλαδί, όπως προαναφέρθηκε, δεν ωριμάζουν ταυτόχρονα. 

Και αν και η συγκεκριμένη μέθοδος κοστίζει περισσότερο, όχι μόνο σε χρήματα αλλά και σε χρόνο, είναι αυτή που προτιμά η Nespresso, καθώς είναι η μόνη που εγγυάται ότι θα φθάσει στο φλιτζάνι μας μόνο ο ιδανικότερος καφές, καθώς έτσι διασφαλίζεται η άριστη ποιότητα των κόκκων του καφέ, επειδή απομακρύνονται όσοι είναι πολύ άγουροι και πικροί ή υπερώριμοι και έχουν υποστεί ζύμωση.

Αυτή η διαδικασία είναι που εγγυάται άλλωστε ότι έτσι μπορούμε όλοι να απολαμβάνουμε τα μοναδικά αρώματα των 23 διαφορετικών Εκλεκτών Ποικιλιών Καφέ Nespresso στο φλιτζάνι μας!

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact