ΚΟΣΜΟΣ

Νικαράγουα: Φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές εκδιώχθηκαν από τον καθεδρικό ναό της Μανάγκουα

Ήθελαν να εκδιώξουν αντιφρονούντες που έχουν βρει άσυλο στην εκκλησία

Εν μέσω διαδηλώσεων και πιέσεων από τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών η κυβέρνηση της Νικαράγουας έδιωξε τους υποστηρικτές της από τον καθεδρικό ναό της Μανάγκουα όπου είχαν εισέλθει δια της βίας χθες Τρίτη σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την απεργία πείνας αντικαθεστωτικών που ζητούν την απελευθέρωση «πολιτικών κρατούμενων».

Στη Νικαράγουα, καθώς οι διαδηλώσεις απαγορεύονται στον δρόμο, συχνά οι πολίτες πραγματοποιούν διαμαρτυρίες σε εκκλησίες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τη Δευτέρα εννέα αντιφρονούντες, ανάμεσά τους και επτά γυναίκες, ξεκίνησαν απεργία πείνας στον καθεδρικό ναό της Μανάγκουα με αίτημα την απελευθέρωση περισσότερων από 130 αντικυβερνητικών ακτιβιστών στη διάρκεια της καταστολής του κινήματος διαμαρτυρίας.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που διαρκούν οι διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα 328 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 88.000 έχουν αυτοεξοριστεί, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Υποστηρικτές του Ορτέγα περικύκλωσαν τον ναό και πολλοί εξ αυτών εισήλθαν δια της βίας σε αυτόν για να προσπαθήσουν να εκδιώξουν τους απεργούς πείνας, χτυπώντας δύο ιερωμένους, σύμφωνα με την αντιπολίτευση.

Όμως χθες το απόγευμα οι υποστηρικτές της κυβέρνησης εγκατέλειψαν τον καθεδρικό ναό, επιβεβαίωσε ο Τόμας Βαλντές μέλος της χριστιανικής κοινότητας που έχει σχέσεις με το καθεστώς.

«Κρίσιμη κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Τη Δευτέρα οι αρχές της Νικαράγουας συνέλαβαν 16 αντικυβερνητικούς ακτιβιστές τους οποίους κατηγορούν ότι σχεδίαζαν «τρομοκρατικές ενέργειες».

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι γνωστά μέλη του φοιτητικού κινήματος, όπως η Αμάγια Κόπενς, που έχει διπλή υπηκοότητα, νικαραγουανή και βελγική, και έχει ήδη συλληφθεί για τη δράση της.

Ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι συλλήψεις αυτές μοιάζουν με απόπειρα να φιμωθούν οι επικριτές της κυβέρνησης, ενώ κάλεσε τον Ορτέγα να σταματήσει «τις αυθαίρετες συλλήψεις».

«Ανησυχούμε πάρα πολύ ότι αυτές οι προφανώς ψευδείς κατηγορίες ενδέχεται να αποτελούν μία ακόμη προσπάθεια να φιμωθούν οι αντιφρονούντες», κατήγγειλε ο Κόλβιλ.

Επίσης κάλεσε την κυβέρνηση της Νικαράγουας να σεβαστεί τα δικαιώματα των απεργών πείνας που βρίσκονται στον καθεδρικό ναό της Μανάγκουα.

Από την πλευρά του ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών ανέφερε σε έκθεσή του ότι η κυβέρνηση της Νικαράγουας έχει καταστήσει την «αδύνατη» την πρόσβαση στη Δημοκρατία και κατήγγειλε ότι η χώρα διέρχεται «μια κρίσιμη κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Νικαράγουα διέρχεται μια κρίσιμη κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η οποία απαιτεί άμεσα την προσοχή της διαμερικανικής κοινότητας και του κόσμου», αναφέρει.

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει την έκθεση αυτή.

Η χώρα, την οποία κυβερνά από το 2006 ο Ορτέγα, διέρχεται σοβαρή πολιτική κρίση από τον Απρίλιο του 2018.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact