ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρώην ηγέτης της ΕΤΑ Χοσού Τερνέρα προφυλακίστηκε στη Γαλλία

«Η πολιτική συμφιλίωση δεν συνιστά αμνηστία», δηλώνει ο πρόεδρος Μακρόν

Ο Χοσού Τερνέρα, ένα από τα σημαντικότερα ηγετικά στελέχη της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ που συνελήφθη την Πέμπτη, στην περιοχή Σαλάνς της Άνω Σαβοΐας, τέθηκε χθες  υπό κράτηση, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Ο Χοσέ Αντόνιο Ουρουτικοετσέα Μπενγκοετσέα, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, συνελήφθη έπειτα από επιχείρηση που συντονίστηκε με τη συνεργασία της γαλλικής Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφαλείας, με βάση την εκτέλεση γαλλικού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε μετά την καταδίκη του ερήμην το 2017 στο Παρίσι σε φυλάκιση οκτώ ετών για «συμμετοχή σε εγκληματική τρομοκρατική οργάνωση».

Σήμερα ο Τερνέρα μεταφέρθηκε στην εισαγγελία του Παρισιού πριν παρουσιαστεί ενώπιον του αρμοδίου για τις ατομικές ελευθερίες δικαστή, ο οποίος και αποφάσισε τη φυλάκισή του.

Δεδομένου ότι η καταδίκη του το 2017 απαγγέλθηκε ερήμην του, ο Τερνέρα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει να δικαστεί εκ νέου. Διαφορετικά η ποινή του θα εκτελεστεί.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η «πολιτική συμφιλίωση δεν συνιστά αμνηστία» μετά τη σύλληψη του Τερνέρα στη νοτιοανατολική Γαλλία. «Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να αποφασίσω οποιαδήποτε αμνηστία για τους Ισπανούς», δήλωσε ο Μακρόν όταν ρωτήθηκε για τη σύλληψη του ιστορικού ηγέτη της ΕΤΑ, καταδικασμένου στη Γαλλία και καταζητούμενου από την ισπανική δικαιοσύνη.

Ο Τερνέρα, ο οποίος διέφευγε από το 2002, «διέπραξε σοβαρά εγκλήματα και μια ποινή φυλάκισης έχει επιβληθεί. Η γαλλική αστυνομία στο πλαίσιο δικών της συνεργασιών με την αστυνομία και το δικαστικό σύστημα της Ισπανίας δεν καλείται να δικάσει εκ νέου αυτά τα εγκλήματα», δήλωσε ο Μακρόν.

Ιστορικός ηγέτης της ΕΤΑ από το 1977 έως το 1992, εξελέγη βουλευτής το 1998 του «Χέρι Μπατασούνα» (εθνικιστικού ριζοσπαστικού κόμματος, που έχει διαλυθεί) ο 68χρονος Χοσού Τερνέρα, είχε διαφύγει από μια προηγούμενη επιχείρηση σύλληψης στη Γαλλία το 2013.

Ο πρώην υπ΄αριθμόν 1 της οργάνωσης που διαλύθηκε πέρυσι, ήταν εκ περιτροπής ο εμπνευστής μιας στρατηγικής αιματηρών επιθέσεων, και στη συνέχεια αυτός που προώθησε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το ισπανικό κράτος, πριν απομακρυνθεί από τη διοίκηση της οργάνωσης.

Ο πρώην πολιτικός ηγέτης της ETA πέρασε στην παρανομία το 2002 για να διαφύγει από τις διώξεις για τον ρόλο του σε μια επίθεση εναντίον ενός στρατοπέδου της Πολιτοφυλακής στη Σαραγόσα, στη βόρεια Ισπανία, που είχε προκαλέσει τον θάνατο 11 ανθρώπων, ανάμεσά τους πέντε παιδιά το 1987.

Σύμφωνα με το Εθνικό Δικαστήριο που εδρεύει στη Μαδρίτη, ο Τερνέρα καταζητείται επίσης για τη φερόμενη εμπλοκή του στη δολοφονία ενός στελέχους του ομίλου Michelin στην Ισπανία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact