ΚΟΣΜΟΣ

Ο χάρτης που δείχνει πόσα και ποια εδάφη έχασε το 2015 το ΙSIS [εικόνα]

Eνάμιση χρόνο από τη στιγμή που αυτοανακηρύχτηκε σε χαλιφάτο, μετά από μια περίοδο επιδρομών στη Μέση Ανατολή για την κατάληψη εδαφών, μετά από δολοφονίες ομήρων, άλλες τρομακτικές αγριότητες και διάφορα χτυπήματα στη Δύση, το ΙSIS συνεχίζει να αποτελεί μια σημαντική  απειλή για ολόκληρο τον κόσμο, εξαπολύοντας στοχευμένες επιθέσεις και προσλαμβάνοντας συνεχώς νέους μαχητές οι οποίοι πολεμούν για τους σκοπούς της.

Παντώς, αυτή τη στιγμή, παραμονές του 2016 και ενώ ένας συνασπισμός δυτικών κρατών, η ΗΠΑ και η Ρωσία σφυροκοπούν θέσεις του, το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με τους αναλυτές άμυνας του IHS Conflict Monitor, έχει αρχίσει να χάνει εδάφη σύμφωνα με τους αναλυτές άμυνας του IHS Conflict Monitor.

Συγκεκριμένα, το ΙΗS εκτιμά ότι το ISIS έχει χάσει το 14% του εδάφους του από τον περασμένο Ιανουαρίο. Κάποια από τα εδάφη αυτά, μμάλιστα, ήταν ζωτικής σημασίας. Οπως η πόλη Ταλ Αμπαγιάντ στα συριακά σύνορα, η οποία συνδέει την πρωτεύουσα του ISIS Ράκκα, με την Τουρκία. Το ISIS έχει επίσης χάσει ένα τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει τη Ράκκα με την μεγαλύτερη πόλη που έχει στην κατοχή του στο Ιράκ, τη Μοσούλη. Στο Ιράκ η τρομοκρατική οργάνωση έχει χάσε το Τικρίτ και το διυλιστήριο πετρελαίου Μπαϊγί. Ομως, αν και οι ιρακινές δυνάμεις κατάφεραν να ανακαταλάβουν το Τικρίτ, η επιστροφή των κατοίκων στα σπίτια τους μοιάζει με έναν τεράστιο αγώνα δρόμου. 

Βέβαια, εκτός από απώλειες το ΙSIS, το περασμένο έτος, είχε και κέρδη. Κατέλαβε την ιρακινή πόλη Ραμάντι τη συριακή πόλη της Παλμύρας. Δίνοντας όλες του τις δυνάμεις για να καταλάβει αυτές τις εν λόγω πόλεις, έχασε εδάφη, κυρίως από Κούρδους μαχητές, στη βόρεια Συρία. Εδάφη τα οποία άφησε απροστάτευτα καθώς έκανε αναδιάταξη δυνάμεων για να καταλάβει το Ραμάντι και την Παλμύρα. 

«Αυτό δείχνει ότι το Ισλαμικό Κράτος φθάνει στα όριά του, καθώς και ότι το να έχει στην κατοχή του κουρδικά εδάφη είναι μικρότερης σημασίας από την εκδίωξη από τα σπίτια τους σουνιτών από εδάφη της Συρίας και τους Ιράκ. 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact