ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οι αντιδράσεις των αγορών είναι υπερβολικές»

Τις οικονομικές συνέπειες μίας πιθανής κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα μελετά σε εκτενή ανάλυσή του στη Wall Street Journal ο οικονομολόγος Σάιμον Νίξον, διερωτώμενος μήπως οι αγορές το… παρακάνουν με τις αντιδράσεις τους μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι έχει αλλάξει από τις εκλογές του 2012, όταν απειλούσε με στάση πληρωμών στο χρέος και έξοδο από το ευρώ. Τώρα υποστηρίζει ότι είναι ένα πιο μετριοπαθές φιλοευρωπαϊκό κόμμα που δε θα δημιουργήσει μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό, ούτε θα αρχίσει να προσλαμβάνει κόσμο στο Δημόσιο», παρατηρεί ο Νίξον, προσθέτοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να ζητά μείωση χρέους, υποστηρίζοντας όμως ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαπραγμάτευσης.

Οι επενδυτές, σημειώνει ο οικονομολόγος, δυσκολεύονται να συνδυάσουν τις διακηρύξεις αυτές του ΣΥΡΙΖΑ με τις δεσμεύσεις του για επιπλέον δαπάνες 13,5 δισ. ευρώ, ακύρωση αποκρατικοποιήσεων και επαναφορά ορισμένων απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων στις θέσεις τους. Οι επενδυτές αμφιβάλλουν επίσης για το αν ο Αλέξης Τσίπρας θα πετύχει αυτό που δεν κατάφερε ο Αντώνης Σαμαράς, δηλαδή την ελάφρυνση του χρέους.

Είναι δύσκολο, εκτιμά ο Νίξον, να δούμε την τρόικα να παίρνει πίσω τις απαιτήσεις της προς την κυβέρνηση Σαμαρά, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να βγει από το τρέχον πρόγραμμα και ενδεχομένως να αποσπάσει και μία ελάφρυνση χρέους.

Κατόπιν, παρουσιάζει τα τρία σενάρια που προκρίνουν τρεις διαφορετικές «σχολές» για την περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας ανέλθει στην εξουσία: Κάποιοι υποστηρίζουν πως δεν έχει καμία τύχη σε μία πιθανή “αναμέτρηση” με την τρόικα και η σύγκρουση αυτή θα οδηγήσει, ακούσια, στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Άλλοι διαφωνούν, εκτιμώντας πως οι συνέπειες της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν τεράστιες για τη χώρα, και θεωρούν πιο πιθανό να ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας την τακτική του συμβιβασμού, εγκαταλείποντας τις πιο ακραίες απαιτήσεις του την ίδια μέρα που θα εκλεγεί πρωθυπουργός, «όπως ακριβώς έκανε ο κ. Σαμαράς το 2012» Και βέβαια υπάρχει και μία τρίτη “σχολή” που εκτιμά πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει μία πλήρη “κωλοτούμπα”, η οποία ωστόσο δε θα έρθει άμεσα.

Αυτή η τελευταία είναι και η άποψη ορισμένων στελεχών της τρόικας, αλλά και πολλών επενδυτών, που προβλέπουν καθυστέρηση της ανάκαμψης και πιο αργή μείωση της ανεργίας με την πολιτική Τσίπρα, σημειώνει ο Νίξον, και καταλήγει:

«Το αν αυτό είναι ένα τίμημα που αξίζει να πληρώσει κανείς για να ξεφορτωθεί η Ελλάδα τις πολιτικές ελίτ που πολλοί κατηγορούν για την κρίση ή αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις σαρώσει, αντί να διαιωνίσει την ευνοιοκρατία και τη διαφθορά που πολλοί συσχετίζουν με αυτές τις ελίτ, είναι κάτι που μόνο οι Έλληνες μπορούν να κρίνουν».

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact