ΚΟΣΜΟΣ

Οι απανωτές «σφαλιάρες» φέρνουν φουρτούνες στο παλάτι του Ερντογάν – Δημοσκόπηση κόλαφος για τον “Σουλτάνο”

Όπως αναφέρει πρόσφατη δημοσκόπηση, το δίδυμο Ερντογάν – Μπαχτσελί χάνει το ποσοστό που απαιτείται για να συγκυβερνήσουν εκ νέου (51%).

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από το Istanbul Economy Research.

Αν γίνονταν λοιπόν τώρα εκλογές, το AKP του Ερντογάν θα λάμβανε 35.8 % των ψήφων, ενώ το MHP του Γκρίζου Λύκου Μπαχτσελί 12.2% (48% και οι δύο μαζί).

Οι αποτυχίες σε Λιβύη και Συρία, το «στραπάτσο» στον Έβρο, η οικονομική κρίση και ο κορωνοϊός στοιχίζουν στο κόμμα του Ερντογάν, το οποίο χάνει συνεχώς ψηφοφόρους.

Συγκεκριμένα, το ΑΚΡ του Ερντογάν, έχει χάσει το 7% των ψήφων του από τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν παραμένει πρώτος πολιτικός σε δημοτικότητα οριακά στο 50%, ωστόσο τον ακολουθεί ο Ελληνικής καταγωγής δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου με 42,4%.

Σημαντικό είναι πως το 25% των ψηφοφόρων του Ερντογάν δεν πιστεύει τα στοιχεία για τον κορωνοϊό που δίνει το τουρκικό υπουργείο Υγείας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ενώ διαρκώς πληθαίνουν οι πολιτικοί αναλυτές στην Άγκυρα που μιλάνε για πρόωρες εκλογές, ακόμη και για επιστροφή στο κοινοβουλευτικό σύστημα, καθώς το κόμμα του Ερντογάν (AKP) πέφτει στις δημοσκοπήσεις.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2023.

Τα άλλα κόμματα αυξάνουν διαρκώς τη δυναμική τους ώστε να μπορέσουν να νικήσουν το κυβερνών κόμμα AKP και τον μικρό ακροδεξιό σύμμαχό του MHP.

Στην δημοσκόπηση το αντιπολιτευόμενο CHP των κεμαλιστών συγκεντρώνει 21,1%, ενώ οι Κούρδοι του HDP 11%. To κόμμα IYI Parti της Ακσενέρ λαμβάνει 9.7%

Νέα δεδομένα δημιουργούνται και από τον σχηματισμό δύο καινούργιων πολιτικών κομμάτων από τα «σπλάχνα» του AKP. Ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβουτογλου έχει ήδη φτιάξει το δικό του κόμμα, το Κόμμα του Μέλλοντος, ενώ και ο πρώην υπουργός Οικονομίας Μ. Αλί Μπαμπατσάν, παρουσίασε το Κόμμα της Δημοκρατίας και της Προόδου (Deva).

Ο Νταβούτογλου ευελπιστεί να συγκεντρώσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του Ερντογάν. Απευθύνεται δηλαδή στην κλασική βάση του AKP: Δεξιοί, μουσουλμάνοι, εθνοσυντηριτικοί.

Αντίθετα, ο Μπαμπατσάν απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό ψηφοφόρων, που περιλαμβάνει και φιλελεύθερους, Κούρδους, δημοκράτες και προοδευτικούς.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις τα δύο νέα κόμματα μπορούν να κερδίσουν από 10% έως 15% των πρώην ψηφοφόρων του Ερντογάν.

Την Ελλάδα συμφέρει, φυσικά, να επικρατήσει πολιτική κρίση στην Τουρκία και μία κυβέρνηση με πολλά κόμματα, ώστε να υπάρξουν προβλήματα συνεννόησης. Βέβαια, οι Τούρκοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: «Η Ελλάδα έχει εδάφη μας». Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν προστριβές σε άλλα θέματα.

Ή τελικά ο Ερντογάν να εξάγει την κρίση, όπως ακούμε τόσο καιρό!

Αναμένουμε!

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact