ΚΟΣΜΟΣ

«Οι διαπραγματεύσεις ΕΕ – Σερβίας συνδέονται με τη στάση του Βελιγραδίου απέναντι στη Ρωσία»

Έντονες πιέσεις δέχεται το Βελιγράδι για να αλλάξει την πολιτική του απέναντι στη Μόσχα και να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκβιαστικά συνδέει τη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Σερβίας με την πρόσδεση του Βελιγραδίου στο «άρμα» των Βρυξελλών ως αναφορά τη Ρωσία.

Η πρόθεση του Βελιγραδίου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πριν από το τέλος του έτους προσκρούει σε διαδικαστικά εμπόδια που μάλλον χρησιμοποιούνται προσχηματικά.

Όπως αποκαλύπτει η έγκριτη εφημερίδα Danas, επικαλούμενη δυτικές διπλωματικές πηγές, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν θα ξεκινήσουν, αν η σερβική κυβέρνηση δεν αναθεωρήσει την πολιτική της απέναντι στη Ρωσία.

«Η αναβολή της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα αποτελέσει την απάντηση της Ευρωπαϊκή Ένωσης στην άρνηση της Σερβίας να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία» αναφέρουν οι πηγές της Danas.

Η εφημερίδα φιλοξενεί και τις απόψεις κυβερνητικών στελεχών, που δηλώνουν ότι η σερβική πολιτική ηγεσία έχει συναίσθηση του κινδύνου να αποτελέσει «μηχανισμό πίεσης» η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Αναφέρουν, ωστόσο, ότι «για την ώρα υπάρχει κατανόηση από την πλευρά της ΕΕ για τη στάση του Βελιγραδίου απέναντι στη Ρωσία».

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει, εν μέρει, κατά την πρώτη επίσκεψη στο Βελιγράδι -στις 20 Νοεμβρίου- του νέου επιτρόπου για την διεύρυνση Γιαχάνες Χαν.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, πριν φτάσει στο Βελιγράδι, φρόντισε να προϊδεάσει τη σερβική πολιτική ηγεσία για τις προθέσεις του. «Η Σερβία έχει τη δική της ιστορία και ιδιαίτερες σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά κάποτε θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση της» δήλωσε, ενόψει της επίσκεψής του στο Βελιγράδι, ο Γιοχάνες Χαν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, πρόσφατα, κατά την ομιλία της στο Ινστιτούτο Διεθνούς Πολιτικής Lowy, στην Αυστραλία, προσδιορίζοντας τους κινδύνους επέκτασης της ουκρανικής κρίσης αναφέρθηκε και στη Σερβία.

«Η κρίση στην Ουκρανία δεν είναι μόνο περιφερειακό ζήτημα, αλλά έχει να κάνει με τη Μολδαβία, τη Γεωργία και εάν συνεχιστεί θα πρέπει να αναρωτιέται κανείς για τη Σερβία και τα Δυτικά Βαλκάνια» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.

Η τοποθέτηση αυτή δηλώνει την πρόθεση της Γερμανίας να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο για την απαγωγή της Σερβίας από τη ρωσική ζώνη επιρροής, εκτιμούν αναλυτές.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact