ΚΟΣΜΟΣ

Οι εγκέφαλοι του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο

Υπάρχουν μόλις «περίπου 100 κυβερνο-εγκληματίες», ή αλλιώς «εγκέφαλοι του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο», σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζει ο αρχηγός του Κέντρου για τα Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο της Europol.

Μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή Tech Tent του BBC, ο Troels Oerting υποστήριξε ότι όσοι είναι υπεύθυνοι για την επιβολή του νόμου, απαιτείται να βάλουν στο στόχαστρό τους αυτήν την «μάλλον περιορισμένη ομάδα πολύ καλών προγραμματιστών».

«Γνωρίζουμε πάνω κάτω ποιοι είναι. Αν καταφέρουμε να τους βγάλουμε από την εξίσωση, τότε το υπόλοιπο οικοδόμημα του ηλεκτρονικού εγκλήματος θα καταρρεύσει» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ωστόσο, τόνισε ότι η καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο παραμένει μια «ανηφορική μάχη». «Δε μιλάμε για στατικούς αριθμούς και δυστυχώς θα αυξηθούν» σχολίασε και συνέχισε: «Μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε, όμως οι εγκληματίες έχουν περισσότερες πηγές και δεν έχουν εμπόδια στο δρόμο τους. Καθοδηγούνται από την απληστία και το κέρδος και παράγουν malware σε μια ταχύτητα που δυσκολευόμαστε να ακολουθήσουμε».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι καταπολεμούν το ηλεκτρονικό έγκλημα στην παρούσα φάση είναι το γεγονός ότι αυτό «δε γνωρίζει σύνορα» εξήγησε ο αρχηγός της Europol.

«Οι εγκληματίες διαπράττουν πλέον τα εγκλήματά τους από απόσταση και εξαιτίας αυτού δε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα συνηθισμένα μέσα για να τους πιάσουμε. Πρέπει να συνεργαζόμαστε με διάφορες χώρες. Πρέπει να συνεργάζομαι με χώρες, κάτι για στο οποίο δεν είμαι συνηθισμένος και αυτό με τρομάζει κάπως» είπε ακόμη ο Oerting.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλειοψηφία των «εγκεφάλων» του ηλεκτρονικού εγκλήματος βρίσκεται σε ρωσόφωνες χώρες.
Οι σχέσεις της Europol με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου στη Ρωσία δεν ήταν πάντα καλές, «όμως βελτιώνονται» σχολίασε και αποκάλυψε, ότι πρόσφατα είχε παρευρεθεί στη Μόσχα για να συζητήσει τέσσερις μεγάλες υποθέσεις κυβερνοεγκλήματος, λέγοντας ότι ελπίζει ότι θα ακολουθήσουν συλλήψεις και καταδίκες.

Αν υπάρχει κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ανησυχούν οι καταναλωτές, αυτό θα ήταν η κλοπή των προσωπικών τους δεδομένων: της προσωπικής τους ταυτότητας.

«Η κλοπή ευαίσθητων, προσωπικών πληροφοριών, όπως οι διάφοροι κωδικοί για τους λογαριασμούς που χρησιμοποιεί κανείς στο διαδίκτυο είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο. Αν ένας χάκερ καταφέρει να μάθει αυτές τις πληροφορίες, μπορεί να πάρει τη ζωή κάποιου στα χέρια του» ανέφερε ακόμη.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact