ΚΟΣΜΟΣ

Οι κεντροδεξιοί της Ανδαλουσίας θέλουν την ανάκληση της αυτονομίας της Καταλονίας

Ο ηγέτης του κόμματος των Ciudadanos επιδιώκει την επανενεργοποίηση του Άρθρου 155 του Συντάγματος

Το κεντροδεξιό κόμμα των Ciudadanos, μέσω του αντίστοιχου βραχίονά του στην περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας, αποφάσισε να φέρει προς συζήτηση αύριο στο τοπικό Κοινοβούλιο της Σεβίλλης το θέμα της εφαρμογής στην Καταλονία του Άρθρου 155 του Συντάγματος, για την ανάκληση της αυτονομίας της ισπανικής επαρχίας.

Το θέμα της Καταλονίας και της βούλησης της περιφέρειας να ανεξαρτητοποιηθεί από το ισπανικό κράτος, αποτελεί ένα από τα κεντρικά θέματα της πολιτικής του ηγέτη των Ciudadanos Άλβερτ Ριβέρα από την εποχή της ίδρυσής του, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μέσω της προέδρου του τοπικού Κοινοβουλίου της Ανδαλουσίας και μέλους των Ciudadanos Μάρτα Μπόσκετ, το κόμμα του Ριβέρα κατέθεσε νομοθετική πρόταση, που τυγχάνει της στήριξης και των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων του, το συγκυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και το ακροδεξιό Vox.

Στο κείμενο της πρότασης τονίζεται πως «το Κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας παροτρύνει το Συμβούλιο της (τοπικής) κυβέρνησης να ζητήσει από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του Άρθρου 155 του Συντάγματος για την Τζενεραλιτάτ (κυβέρνηση) της Καταλονίας».

Επίσης οι Ciudadanos ζητούν από το Κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας να αναγνωρίσει «την άμεμπτη εργασία και επαγγελματικότητα της Εθνοφυλακής και της Αστυνομίας στην καθημερινή μάχη ενάντια στην τρομοκρατία και την προάσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών σε ολόκληρη την Ισπανία». Για την απόφασή του αυτή, το κόμμα του Ριβέρα επικαλείται τις συλλήψεις στελεχών των πιο ριζοσπαστικών κύκλων στην Καταλονία που στόχο είχαν την κατάλυση της ενότητας και του κράτους στην Ισπανία.

Η πρόταση αυτή έχει πυροδοτήσει την αντίδραση, τόσο των Σοσιαλιστών του PSOE όσο και του αριστερού κόμματος Εμπρός Ανδαλουσία (Adelante Andalucia). Δεν είναι η πρώτη φορά – και μάλλον δεν θα είναι και η τελευταία, επικρίνουν οι αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί κύκλοι – που το Κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας ασχολείται με θέματα εθνικής πολιτικής και όχι του ενδιαφέροντος της τοπικής κοινωνίας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact