ΚΟΣΜΟΣ

Οι παιδόφιλοι ανταλλάζουν φωτογραφίες παιδιών σε μυστική ομάδα στο FB

Έρευνα που διεξήγαγε ομάδα δημοσιογράφων του BBC ανακάλυψε ότι οι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν μυστικές ομάδες στο Facebook για να δημοσιεύουν και να ανταλλάζουν άσεμνες φωτογραφίες παιδιών, πολλές από τις οποίες μάλιστα κλέβουν από τα προφίλ των παιδιών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι ομάδες είναι αόρατες για τους περισσότερους χρήστες και μόνο τα μέλη μπορούν να δουν το περιεχόμενο.

Η Επίτροπος των παιδιών της Αγγλίας Anne Longfield είπε ότι το FB δεν κάνει αρκετά για την αστυνόμευση των ομάδων και την προστασία των παιδιών και υποσχέθηκε ότι θα λάβει μέτρα.

Η έρευνα του BBC διαπίστωσε μια σειρά από μυστικές ομάδες, που δημιουργήθηκαν για άνδρες με σεξουαλικό ενδιαφέρον για τα παιδιά. Ανάμεσα στους δημιουργούς των ομάδων αυτών είναι ένα άτομο που καταδικάστηκε για παιδεραστία και ένα που βρίσκεται στο μητρώο των δραστών σεξουαλικών αδικημάτων.

Οι ομάδες έχουν ονόματα που δίνουν μια σαφή ένδειξη του περιεχομένου τους και περιέχουν πορνογραφικό υλικό με παιδιά. Έχουν επίσης σεξουαλικό σχόλια που δημοσιεύονται από τους χρήστες.

Εικόνες φαίνεται να έχουν κλαπεί από εφημερίδες, blogs και ακόμη από καταλόγους ειδών ένδυσης. Κάποιες τραβήχτηκαν κρυφά, και από κοντά, σε δημόσιους χώρους ενώ ένας χρήστης είχε τοποθετήσει ακόμη και βίντεο από ένα παιδικό χορευτικό show.

Πώς λειτουργούν στο Facebook οι ομάδες;

Οποιοσδήποτε χρήστης του FB μπορεί να δημιουργήσει μια ομάδα – υπάρχουν τρεις επιλογές ρυθμίσεων – ανοικτές, κλειστές και μυστικές.
Μυστική ομάδες δεν μπορεί να βρεθεί χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα αναζήτησης και Μόνο τα μέλη μπορούν να δουν τι περιεχόμενο είναι μέσα τους και μόνο οι άνθρωποι που καλούνται από τα υπάρχοντα μέλη να συμμετάσχουν στην ομάδα.

Το Ίδρυμα Παρακολούθησης του Ίντερνετ δημιουργεί μια λίστα των ιστοσελίδων με περιεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και ενημερώνει το Facebook το οποίο λέει ότι αφαιρεί το περιεχόμενο που περιλαμβάνει σεξουαλικό υλικό και περιεχόμενο που αφορά ανηλίκους ή απειλές να μοιράζουν προσωπικές εικόνες ή προσφορές σεξουαλικών υπηρεσιών.

Το BBC, αναφέρει, ότι δημιούργησε ψεύτικο προφίλ και κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε κάποια από αυτές τις ομάδες.

Σε μια μυστική ομάδα που ονομάζεται «χαριτωμένο έφηβος”, βρήκαν εικόνα ενός κοριτσιού με ένα γιλέκο, ηλικίας 10 ή 11, που συνοδεύόταν από τις λέξεις “yum yum”. Η εικόνα αναφέρεθηκε στο Facebook το οποίο απάντησε ότι δεν παραβίασε «κοινοτικά πρότυπα» και η εικόνα έμεινε πάνω.

Σε άλλες μυστικές ομάδες βρήκαν φωτογραφίες των παιδιών σε ιδιαίτερα σεξουαλικές στάσεις. Υπήρχαν επίσης αθώες εικόνες που έχουν κλαπεί από άλλες ιστοσελίδες στο Facebook, το σχολείο ιστοσελίδες και εφημερίδες και οι περισσότεροι συνοδεύονταν με άσεμνα μηνύματα.
Συνολικά έχουν αναφερθεί 20 εικόνες, αναφέρει το δημοσίευμα, και το Facebook αφαίρεσε μόνο τέσσερεις.

Οι δημοσιογράφοι του BBC παρέδωσαν όμως το υλικό στην αστυνομία και ενημέρωσαν σχετικά και το Internet Watch Foundation και την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος για το περιεχόμενο των ευρημάτων τους.

Οι δημοσιογράφοι ζήτησαν επίσης συνέντευξη από το Facebook αλλά απορρίφθηκε το αίτημά τους. Εκπρόσωπος όμως της του Facebook δήλωσε ότι η εταιρεία θα ασχοληθεί άμεσα με την επιβολή του νόμου και θα ακολουθήσει τη σωστή διαδικασία». Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι θα ενημερώσει σχετικά τους δημοσιογράφους.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact