ΚΟΣΜΟΣ

Οι τρεις λέξεις του 2015 στη Γερμανία: «Πρόσφυγες», «Je suis Charlie» και… «Grexit»

“Πρόσφυγες” (Flüchtlinge) ορίστηκε η λέξη της χρονιάς στη Γερμανία, η οποία είναι αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή εισροή προσφύγων, ανακοίνωσε η Εταιρία για τη γερμανική γλώσσα έπειτα από ψηφοφορία επιτροπής ειδικών γλωσσολόγων.

Η λέξη της χρονιάς επιλέχθηκε από περίπου 2.500 λέξεις και εκφράσεις που σημάδεψαν τον δημόσιο λόγο τη χρονιά αυτή και οι οποίες έχουν άρρηκτη σχέση με γεγονότα που σημάδεψαν την πολιτική, την οικονομική και την κοινωνική ζωή, εξηγεί ο οργανισμός αυτός για την προώθηση της γερμανικής γλώσσας.

Η μεταναστευτική ροή, με σχεδόν ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο να αναμένονται φέτος στη Γερμανία, επικράτησε στον δημόσιο λόγο της χώρας, κυρίως μετά το καλοκαίρι κατατάσσοντας τη λέξη “πρόσφυγες” στην πρώτη θέση.

Από τις λέξεις της υπόλοιπης επικαιρότητας που κυριάρχησαν στη δημόσια σφαίρα, τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η έκφραση “Je suis Charlie” (Είμαι και εγώ Σαρλί) το μήνυμα-σύμβολο της αλληλεγγύης της διεθνούς κοινότητας μετά την τζιχαντιστική επίθεση κατά της  γαλλικής εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo τον Ιανουάριο στο Παρίσι.

Στην τρίτη θέση συναντάται η λέξη “Grexit”, δηλαδή η απειλή εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων του πρώτου εξαμήνου για τη χορήγηση ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας στην Αθήνα.

Η Εταιρία για τη γερμανική γλώσσα έχει καθιερώσει τον θεσμό της “λέξης της χρονιάς” από το 1971. Πέρυσι πρώτη στην κατάταξη ήταν η λέξη “Lichtgrenze” (φωτεινό σύνορο) και αναφερόταν στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Για τους εορτασμούς αυτούς, 8.000 λαμπερά μπαλόνια είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος των πρώην συνόρων μεταξύ Ανατολικού Βερολίνου και Δυτικού Βερολίνου πριν αφεθούν ελεύθερα και φωταγωγήσουν τον ουρανό της γερμανικής πρωτεύουσας.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact