ΕΛΛΑΔΑ

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια

Δύσκολη νύχτα για την Εύβοια καθώς εκατοντάδες πυροσβέστες και σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός θα παλέψουν να περιορίσουν την μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει από τις 3 τα χαράματα της Τρίτης την περιοχή Μεσσαπίων-Δίρφυος

Η πυρκαγιά έχει τρία μέτωπα τα οποία εκτείνονται στα 11,5 χιλιόμετρα! Με την δύση του ηλίου σταμάτησαν και οι εναέριες ρίψεις από τα πέντε ελικόπτερα Ericsson ενώ τα αεροσκάφη Καναντέρ είχαν εξουδετερωθεί λόγω του τεράστιου θερμικού φορτίου και του πυκνού καπνού.

Ετσι, η ολονύχτια μάχη της φωτιάς θα κινηθεί επί τη βάση του σχεδίου που εκπόνησαν η Πυροσβεστική και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την ανάσχεση της τεράστιας πυρκαγιάς.

Το θετικό είναι ότι οι άνεμοι έχουν κοπάσει πλέον. Ετσι με το ειδικό λογισμικό της ηλεκτρονικής πρόβλεψης, οι αρμόδιες αρχές έχουν εκπονήσει προσομοίωση με τις πιθανές διαδρομές που θα ακολουθήσει η φωτιά το βράδυ.

Οι επίγειες δυνάμεις θα επιχειρήσουν «δυναμική πυρόσβεση» ώστε να περιοριστούν τα τρία κύρια μέτωπα που παραμένουν σε εξέλιξη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με την πρόγνωση μετεωρολόγων κατά την διάρκεια της νύχτας προβλέπεται πως ο άνεμος θα πέσει στα 3 έως 4 μποφόρ, σε αντίθεση με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, όπου ριπές έφταναν τα 8 μποφόρ.

Στόχος είναι να «κρατηθεί» η δύναμη της φωτιάς και με το πρώτο φως του ήλιου, οπότε θα επιχειρήσουν εκ νέου όλα τα εναέρια μέσα – μαζί με 4 καναντέρ που στέλνουν Ιταλία και Κροατία, να τεθεί υπό έλεγχο. Ωστόσο, οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν ελαφρά το πρωί.

Παράλληλα, στη διάρκεια σύσκεψης που ολοκληρώθηκε το βράδυ στα Ψαχνά Ευβοίας με στόχο την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου αποφασίστηκε να δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη πριν την πόλη των Ψαχνών για προληπτικούς λόγους.

Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο συμμετείχαν ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ο αρχηγός του ΠΣ Β. Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η άμεση ενίσχυση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα και ήδη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετακινούνται άλλα 10 χωματουργικά μηχανήματα όπως επίσης και από το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ, έτσι σ σύνολο θα βρίσκονται στην περιοχή 18 βαριά μηχανήματα.

Δείτε τα συγκλονιστικά πλάνα από το One Channel:

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ

Για τις εν εξελίξει πυρκαγιές στην Εύβοια ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τους επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου της Πυροσβεστικής, το οποίο επισκέφθηκε επιστρέφοντας εσπευσμένα από την Κρήτη.

«Βρίσκομαι εδώ για να πω με τη σειρά μου ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στις γυναίκες και στους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που και σήμερα δίνουν μια μεγάλη μάχη, ένα μεγάλο αγώνα κόντρα σε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά.

Όπως είπε και ο αρμόδιος Υπουργός οι συνθήκες σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολες και το πρώτο μέλημα του κράτους ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αμέσως μετά η προστασία των περιουσιών. Από εκεί και πέρα γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, ότι μπορεί να γίνει. Έχει υπάρξει απόλυτη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και θέλω να πιστεύω ότι και με την βοήθεια του καιρού τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Θα ήθελα και εδώ από το Συντονιστικό Κέντρο να επαναλάβω και να ζητήσω από τους πολίτες να ακούνε πάντα τις εντολές, τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια – μαζί με το Πυροσβεστικό Σώμα – να ενημερώνει επίσημα για το τι συμβαίνει στο μέτωπο όλων των πυρκαγιών. Ξέρω πολύ καλά ότι οι πυροσβέστες μας – ειδικά τις τελευταίες πέντε ημέρες – σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες έχουν δώσει τον εαυτό τους σε αυτήν την προσπάθεια. Είναι ξάγρυπνοι, είναι συχνά χωρίς φαγητό, είναι κουρασμένοι. Αλλά θέλω να ξέρουν ότι απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης και του θαυμασμού ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας για το έργο το οποίο επιτελούν.

Θέλω να σας ενημερώσω επίσης – όπως σας έχει πει και ο Υπουργός – ότι έχει ενημερωθεί και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και αύριο το πρωί θα έχουμε στην διάθεσή μας τέσσερα ακόμα αεροσκάφη από την Κροατία και από την Ιταλία. Είναι η καλύτερη απόδειξη της ανάγκης να υπάρχει περισσότερη Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας.

Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Για τα υπόλοιπα θα ενημερωθείτε από τους αρμοδίους. Ευχαριστώ πολύ». 

Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Μητσοτάκης ανέβηκε στο θάλαμο επιχειρήσεων και ευχαρίστησε προσωπικά τις γυναίκες και τους άντρες που συντονίζουν τη μάχη κατά των πυρκαγιών. Επίσης είδε από κοντά και το χώρο όπου ξεκίνησε να λειτουργεί.

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ

Για σκληρή μάχη των ανδρών της πυροσβεστικής και των ιθυνόντων της Πολιτικής Προστασίας με τις φλόγες έκανε λόγο, σε δηλώσεις του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1» ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ειδικότερα, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε πως «είμαστε αρκετές ώρες εδώ. Είναι από το πρωί ο αρχηγός της Πολιτικής Προστασίας, με τον αρχηγό και τον υπαρχηγό της πυροσβεστικής, 250 άνδρες και 5 ελικόπτερα». Μάλιστα, ο υπουργός πρόσθεσε πως «υπάρχει πολύ καλή συνεργασία όλων των ανδρών που επιχειρούν στο σημείο με την περιφέρεια και τον δήμο και βοηθούν όλοι ώστε να περιχαρακωθεί η πυρκαγιά».

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως έχουν εκκενωθεί τέσσερις οικισμοί και συμπλήρωσε ότι «μας ενδιαφέρει να μην έχουμε καμία ανθρώπινη απώλεια και να ελεγχθεί η πυρκαγιά το βράδυ». «Η μάχη θα είναι πολύ σκληρή εδώ πέρα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact