ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στο Ισραήλ για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τη Σουηδία

O Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν είχε προαναγγείλει την περασμένη Παρασκευή την επικείμενη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

Την έντονη αντίδρασή του στην απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης εξέφρασε επίσημα το Ισραήλ, καλώντας στο υπουργείο εξωτερικών τον Σουηδό πρεσβευτή στη χώρα.

Την προηγούμενη Παρασκευή η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος, κάτι που σημαίνει ότι θα γίνει η πρώτη εν ενέργεια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα προβεί σε αυτό το βήμα. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την de facto αναγνώριση του κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης το 2012, ωστόσο η EE και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν το έχουν ακόμα αναγνωρίσει επίσημα.

Οι Παλαιστίνιοι χαιρέτησαν την ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν ως μια ώθηση για την επίτευξη των φιλοδοξιών τους ζητώντας τον παραδειγματισμό και άλλων ευρωπαϊκών κρατών, την ώρα που η Στοκχόλμη έμπαινε στο στόχαστρο της ισραηλινής κυβέρνησης. Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υπουργείου για ευρωπαϊκά θέματα Αβίρ Σιρόν εξέφρασε στον Σουηδό πρεσβευτή Καρλ Μάγκνους Νέσερ τη διαμαρτυρία και την «απογοήτευση» του Ισραήλ για την απόφαση.

«Η ανακοίνωση αυτή δεν συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων αλλά αντιθέτως στην επιδείνωσή τους», δήλωσε ο Σιρόν και πρόσθεσε. «Η απόφαση της Σουηδίας περιορίζει τις πιθανότητες επίτευξης μιας συμφωνίας καθώς δημιουργεί στους Παλαιστίνιους τη μη ρεαλιστική ελπίδα ότι μπορούν να επιτύχουν το στόχο τους μονομερώς και όχι μέσω διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ».

Το Ισραήλ θεωρεί επίσης «παράδοξο» το γεγονός ότι ο Σουηδός πρωθυπουργός επικεντρώθηκε στο παλαιστινιακό ζήτημα στην παρουσίαση της γενικότερης πολιτικής που θα ακολουθήσει, σε μια περίοδο που η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής συγκλονίζεται από πολέμους και «καθημερινές ωμότητες», συνέχισε ο Ισραηλινός αξιωματούχος. Ο Νεσέρ δεν έκανε επίσημες δηλώσεις, μίλησε όμως στο ισραηλινό ραδιόφωνο αργά το βράδυ της Κυριακής, λέγοντας ότι στόχος της Στοκχόλμης είναι να ενθαρρύνει την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων παρέχοντας κίνητρα στους μετριοπαθείς Παλαιστινίους.

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης και του Εργατικού Κόμματος, Χάιμ Χέρτσογκ, είπε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον οικείο του ιδεολογικά Λεβέν έμεινε με την εντύπωση ότι η αναγνώριση αυτή δεν πρόκειται να γίνει άμεσα. «Δεν θα γίνει αύριο… Θα προηγηθεί μια διαδικασία ελέγχου και συνεννόησης» είπε χαρακτηριστικά.

Στους κόλπους της Ε.Ε., ορισμένες χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία, αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη, αλλά το είχαν κάνει ήδη προτού ενταχθούν στην Ενωση. Μέχρι σήμερα, πάνω από 130 χώρες έχουν επίσημα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος, μεταξύ των οποίων δεν είναι βέβαια η Ελλάδα, που εξακολουθεί να συντάσσεται με την επίσημη θέση της ΕΕ. Στα τέλη Οκτωβρίου, η βρετανική Βουλή θα συνεδριάσει σχετικά με το θέμα για να αποφασίσει αν και το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη. Μια Παλαιστίνη που κατά τη διάρκεια των τελευταίων φονικών συγκρούσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που ισοπέδωσαν τη Γάζα, θρήνησε 2.100 ζωές, οι περισσότεροι εκ των οποίων άμαχοι. Οι αντίστοιχες απώλειες του Ισραήλ ήταν 67 στρατιώτες και έξι πολίτες.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact