ΚΟΣΜΟΣ

Παραμένει προσωρινά πρωθυπουργός της Θουριγγίας ο αμφιλεγόμενα εκλεγμένος Κέμεριχ

Εάν αποχωρούσε από τη θέση του θα έπαιρνε μισθό ενός μήνα

Ο Τόμας Κέμεριχ φαίνεται ότι θα παραμείνει ακόμη ως πρωθυπουργός της Θουριγγίας, παρά τη χθεσινή ανακοίνωση της παραίτησής του, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εκλογή του με τις ψήφους της ακροδεξιάς, προκειμένου να μην υπάρξει νομικό και διοικητικό πρόβλημα για το κρατίδιο.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος το απόγευμα της Παρασκευής (07/02), προς το παρόν δεν συνιστάται να εγκαταλείψει τη θέση του, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση έχει αποχωρήσει ενώ δεν ορίστηκε ποτέ νέο υπουργικό συμβούλιο. Η νομική υπηρεσία του κρατιδίου, εξήγησε, ότι πρότεινε ομόφωνα την παραμονή του στην πρωθυπουργία, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο Κοινοβούλιο και να κριθεί το ερώτημα της διάλυσής του και της προκήρυξης νέων εκλογών. Ο ίδιος ωστόσο τόνισε ότι επιθυμία του είναι να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται του δικαιώματος για αποδοχές ύψους περίπου 94.000 ευρώ για την σύντομη παραμονή του στη θέση, έπειτα από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «σκάνδαλο».

Σύμφωνα με το δίκτυο RedaktionsNetzwerksDeutschland και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εάν ο Κέμεριχ αποχωρούσε ήδη χθες από τη θέση του, έπειτα από θητεία περίπου 25 ωρών, θα λάμβανε μισθό ενός μήνα, δηλαδή περίπου 17.500 ευρώ, ενώ κατά την αποχώρησή του θα έπρεπε να λάβει και εφάπαξ ποσό ύψους περίπου 75.000 ευρώ.

Το ποσό υπολογίζεται με βάση τον χρόνο παραμονής στη θέση, το ελάχιστο ωστόσο είναι οι έξι μήνες.

CDU και FDP χρεώνονται ήδη την ευθύνη για όσα έγιναν

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) φαίνεται ότι χρεώνονται ήδη την ευθύνη για το χάος που προκλήθηκε από την εκλογή του Τόμας Κέμεριχ (FDP) ως πρωθυπουργού της Θουριγγίας με τις ψήφους του CDU αλλά και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε στο κρατίδιο το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών RTL και ntv, το CDU, το οποίο στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου τερμάτισε τρίτο με ποσοστό 21,7%, θα έχανε σήμερα περίπου δέκα μονάδες και θα έπεφτε στο 12%.

Το FDP, το οποίο είχε εξασφαλίσει την είσοδό του στο τοπικό κοινοβούλιο με μόλις 70 ψήφους και ποσοστό 5%, θα έμενε σήμερα εκτός, περιοριζόμενο σε ποσοστό 4%. Η Αριστερά, η οποία είχε κερδίσει τις εκλογές εμφανίζεται να ενισχύεται κατά 6 μονάδες και να φθάνει στο 37%, ενώ οι Πράσινοι από το 5,2% θα ανέβαιναν στο 7%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα από το 8,2% στο 9% και η ΑfD από 23,4% σε 24%.

Η συντριπτική πλειοψηφία (77%) των πολιτών στην Θουριγγία εκτιμά ως «λιγότερο καλό» ή ως «κακό» το γεγονός ότι ο Κέμεριχ ανέχθηκε να εκλεγεί και με τις ψήφους της ΑfD, ενώ το 20% έχει αντίθετη άποψη. Το 56% όσων συμμετείχαν στην δημοσκόπηση εκτιμούν πάντως ότι η εκλογή του με αυτόν τον τρόπο θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την Θουριγγία αλλά και το πολιτικό σύστημα συνολικά στη χώρα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact