ΚΟΣΜΟΣ

Πεδίο μάχης η πρωτεύουσα της Αϊτής μετά τα επεισόδια με δύο νεκρούς

Απόπειρα πραξικοπήματας «βλέπει» το υπουργείο Δικαιοσύνης – Δείτε τις φωτογραφίες

Σκηνικό πολέμου θύμιζε η πρωτεύουσα της Αϊτής Πορτ-ο-Πρενς χθες, μία ημέρα μετά τις ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε εξοργισμένους αστυνομικούς που διαδήλωναν και στρατιωτικούς, με τον μέχρι στιγμής απολογισμό να ανέρχεται σε τουλάχιστον δύο νεκρούς και τουλάχιστον δέκα τραυματίες.

Οδικοί άξονες αποκλεισμένοι, δρόμοι έρημοι, εμπορική δραστηριότητα στο ναδίρ. Οδοφράγματα είχαν στηθεί χθες σε βασικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας, που αποκόπηκε από τις άλλες πόλεις. Αστυνομικοί που διαδηλώνουν απαιτώντας αυξήσεις μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους έφτασαν στο σημείο να κατάσχουν τα κλειδιά των ελάχιστων αυτοκινήτων που κυκλοφορούσαν για να αποκλείσουν δρόμους, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η κινητοποίηση των αστυνομικών κατέληξε σε αιματηρά επεισόδια την Κυριακή, όταν πολλοί από αυτούς επιτέθηκαν στο αρχηγείο του γενικού επιτελείου στρατού της Αϊτής, στο κέντρο του Πορτ-ο-Πρενς.

Το επιτελείο, που κατήγγειλε ότι δέχθηκε επίθεση από «κουκουλοφόρους εφοδιασμένους με πυροβόλα όπλα», έκανε λόγο για έναν νεκρό και έναν τραυματία στις τάξεις του στρατού.

Ένας αστυνομικός που διαδήλωνε, ανάμεσα σε πέντε που αποτάχθηκαν, έκανε λόγο από την άλλη πλευρά για έναν συνάδελφό του νεκρό και τουλάχιστον δέκα τραυματίες, ανάμεσά τους πολίτες.

Η αστυνομία ωστόσο μέχρι χθες Δευτέρα δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει επίσημο απολογισμό των επεισοδίων της προηγουμένης, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατήγγειλε από την πλευρά του χθες τα βίαια επεισόδια, κρίνοντας πως οι ενέργειες των αστυνομικών μοιάζουν «όλο και περισσότερο» με «απόπειρα πραξικοπήματος» με σκοπό την ανατροπή του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ.

Πηγή προσκείμενη στην προεδρία είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο αρχηγός του κράτους συνεχίζει τις προσπάθειές του για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση και αναμένει η αστυνομία να αποκαταστήσει την τάξη και την κοινωνική ειρήνη στη χώρα, που έχει βρεθεί αντιμέτωπη από την αρχή της χρονιάς με κλιμάκωση της εγκληματικότητας.

Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή (BINUH) εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του μετά τα «σοβαρά επεισόδια» της Κυριακής, καλώντας τους αστυνομικούς που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους να αποφύγουν οποιαδήποτε κλιμάκωση της βίας.

Εξορισμένοι αστυνομικοί έχουν υψώσει οδοφράγματα μπροστά σε αστυνομικά τμήματα.

Η πλατεία Σαμπ ντε Μαρς, όπου ξέσπασαν οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και στρατιωτικούς, παρέμενε χθες απροσπέλαστη καθώς οποιαδήποτε προσπάθεια να φθάνει κανείς σε αυτή ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη.

Το συνδικάτο της εθνικής αστυνομίας της Αϊτής απηύθυνε χθες με ανακοίνωσή του έκκληση σε όλα τα στελέχη της να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να «δώσουν άλλη κατεύθυνση στον αγώνα».

Τα βίαια επεισόδια ανάγκασαν την κυβέρνηση να ακυρώσει, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το καρναβάλι που θα διαρκούσε από προχθές Κυριακή ως σήμερα Τρίτη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact