ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο δημιουργός της surf μουσικής που έκανε γνωστό το τραγούδι «Μισιρλού» παγκοσμίως

Ο Ντικ Ντέιλ επηρέασε από τους Beach Boys μέχρι το χέβι μέταλ

Ο Ντικ Ντέιλ, ο Καλιφορνέζος μουσικός που επινόησε την κιθάρα σερφ και είχε επηρεάσει πολύ τους Beach Boys, τον Τζίμι Χέντριξ και το χέβι μέταλ, πέθανε σε ηλικία 81 ετών, σύμφωνα με το περιβάλλον του.

Ο Ντέιλ -το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Ρισάρ Μονσούρ – έγινε γνωστός με το τραγούδι «Μισιρλού» («Misirlou»), ως επικεφαλής του συγκροτήματος The Del Tones στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Η «Μισιρλού» χρησιμοποιήθηκε ως μουσική των τίτλων της ταινίας καλτ του Κουέντιν Ταραντίνο «Pulp Fiction».

Ο θάνατός του προχθές Σάββατο επιβεβαιώθηκε από έναν από τους πρώην ντράμερ του, τον Ντάστι Γουάτσον. Η αιτία του θανάτου του δεν έγινε γνωστή. Συνέχιζε τις εμφανίσεις μέχρι πολύ πρόσφατα.

Ο Μπράιαν Γουίλσον, πρώην μέλος των Beach Boys, του απέτισε αμέσως φόρο τιμής: «Το παίξιμο τις κιθάρας του Ντικ είχε τεράστια επίδραση σε όλους εμάς», έγραψε στο Twitter. Οι Beach Boys περιέλαβαν τη «Μισιρλού» στο άλμπουμ τους “Surfin’ USA” το 1963. «Αναπαύσου εν ειρήνη Ντικ Ντέιλ — Πατέρα της κιθάρας σερφ. Σου οφείλουμε όλοι πολλά», έγραψε από την πλευρά του ο Μπράιαν Μέι, ο κιθαρίστας των Queen.

Ο Ντέιλ θεωρείται εκείνος που επινόησε το στυλ της κιθάρας σερφ, χαρακτηριστικό της οποίας είναι ο υψηλός ήχος και οι αντηχήσεις.

Είχε δουλέψει με τον μυθικό Λίο Φέντερ που κατασκεύαζε ηλεκτρικές κιθάρες ώστε να μπορέσουν να φτιάξουν ενισχυτές που να μπορούν να υποστηρίξουν εκκωφαντική ένταση ήχου, κάτι που του χάρισε το προσωνύμιο «πατέρας του χέβι μέταλ».

Καθώς ήταν και ο ίδιος ένας καλός σέρφερ, είχε περιγράψει την τεχνική του, σε μια συνέντευξη στους New York Times το 1994, ως ένα «στακάτο στιλ βαριού μυδραλιοβόλου», που παραπέμπει στη «δύναμη της Μητέρας Φύσης, της γης και του ωκεανού μας».

Ο Ντέιλ, Αμερικανός με καταγωγή από τον Λίβανο, γεννήθηκε το 1937 στη Βοστόνη και πέρασε την εφηβεία του στην Καλιφόρνια.

Ουσιαστικά ινστρουμένταλ, η μουσική σερφ –ένα υποείδος της τεράστιας αμερικανικής σκηνής ροκ– γνώρισε το απόγειό της στις αρχές της δεκαετίας του 1960, με συγκροτήματα όπως οι Del Tones, Jan and Dean, The Ventures και κυρίως οι Beach Boys. Είναι αξεχώριστη από την Καλιφόρνια και την ηδονιστική σερφ κουλτούρα της.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact