ΑΠΟΨΕΙΣ

Ποιος είναι ο “καρκίνος” των Ενόπλων Δυνάμεων;

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ο χώρος των εξοπλισμών στην Ελλάδα είναι “θέατρο του παραλόγου”. Μετά από το “μεγάλο πάρτυ” που ξεκίνησε το 1996 και κράτησε μέχρι το 2002 ,οι εξοπλισμοί στην Ελλάδα επλήγησαν από ένα είδος “επιθετικού καρκίνου”.

Συμπτώματά του η καχυποψία,η μικροπολιτική και η ανευθυνότητα. Η νόσος εξαπλώθηκε ραγδαία κι έχει οδηγήσει το οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεων μόνιμα στην εντατική.

Οι “χημειοθεραπείες” με την μορφή πολύπλοκων νόμων με ισχυρές δόσεις “διαφάνειας” δεν έχουν οδηγήσει στην ανάνηψη. Και δεν προβλέπεται ίαση έτσι όπως πάμε.

Για να είμαστε σαφείς: Είναι κάτι παραπάνω από ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ η καχυποψία που υπάρχει. Με όσα αποκαλύφθηκαν,αποκαλύπτονται και αναμένεται να αποκαλυφθούν ποιος μπορεί να μην είναι καχύποπτος με ότι έχει να κάνει με τους εξοπλισμούς; Κανείς!

Άλλο αυτό όμως κι άλλο να έχουμε αποδεχτεί εκ των προτέρων ότι κάθε παρέμβαση, αγορά,εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση σε εξοπλισμούς είναι σκάνδαλο . Ας αποφασίσουμε αν πρέπει να έχουμε ΕΔ και άρα και όπλα .

Η κατάσταση που επικρατεί είχε περιγραφεί άψογα από τον δυο φορές ΥΦΕΘΑ Γιάννη Λαμπρόπουλο. Στην δεύτερη θητεία του στο ΥΠΕΘΑ ο κ.Λαμπρόπουλος βρέθηκε αντιμέτωπος με το εξής παράδοξο: κονδύλια για την συντήρηση και την τεχνική υποστήριξη οπλικών μας συστημάτων παρέμεναν αναξιοποίητα γιατί όλοι είχαν κατεβάσει τα μολύβια κάτω!

Όχι επειδή ήταν τεμπέληδες ή αδιάφοροι. Αλλά επειδή ήταν φοβισμένοι! Κανείς δεν έβαζε υπογραφή σε τίποτα φοβούμενος -δικαιολογημένα- ότι θα βρεθεί σε κάποιο ανακριτικό γραφείο. Από το οποίο “καθαρός” θα έβγαινε αλλά την ταλαιπωρία θα την είχε υποστεί και την “ρετσινιά” θα την είχε “φάει”. Προς τιμήν του ο κ.Λαμπρόπουλος πήγε ο ίδιος και συνάντησε πολλά στελέχη που είχαν σχέση με εξοπλισμούς. Και τα παρότρυνε όλα να κάνουν την δουλειά τους σωστά χωρίς να φοβούνται κανέναν και τίποτα. Αυτό όμως ήταν μια παρένθεση… Το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Το ΥΠΕΘΑ επέστρεψε στο υπουργείο Οικονομικών 180 εκαταμμύρια για το 2014 λένε οι πληροφορίες!!!

Η ιστορία με τα P-3 Orion είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα του “εξοπλιστικού καρκίνου” των ΕΔ. Έγινε μεγάλη συζήτηση για ένα πρόγραμμα το οποίο έχουν υπογράψει δύο πρωθυπουργοί,ένας αντιπρόεδρος κυβέρνησης, υπουργοί που συμμετείχαν σε ΚΥΣΕΑ επί Σαμαρά και Τσίπρα και έχουν εγκρίνει ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ! Αν και μ΄ όλες αυτές τις υπογραφές και διασφαλίσεις δεν είμαστε σχετικά έστω ασφαλείς ότι δεν υπάρχουν σκιές … “ζήτω που καήκαμε”!

Αν είναι σωστή ή λάθος η απόφαση κρίνεται από τον καθένα. Και όπως είναι λογικό δεν μπορεί να υπάρχει “ομοφωνία”.

Υπάρχει βεβαίως και η δικαιολογημένη ένσταση πολλών που έχει να κάνει με την δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία που βιώνουν οι πολίτες της χώρας. Είναι πράγματι δύσκολο να δικαιολογηθεί πως από τη μία αναζητούμε και το τελευταίο ευρώ στους “κρατικούς κουμπαράδες” και την ίδια στιγμή αποδεσμεύουμε κονδύλια για να προχωρήσει ένα σημαντικό πρόγραμμα ανακατασκευής και αναβάθμισης αεροσκαφών. Δυστυχώς θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι πληρώνουμε παλιούς λογαριασμούς από τα “σπασμένα” άλλων! Κι έχουν έρθει πολλοί λογαριασμοί που πρέπει άμεσα να εξοφληθούν.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις από τις αρχές του 2000 και μετά “βιάστηκαν” από το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Οι περικοπές δεν ήρθαν με την κρίση του 2009. Έχουν ξεκινήσει από την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων -Μεγάλη Ιδέα κυβερνήσεων Σημίτη- συνεχίστηκαν κατά την διάρκεια της “ανασυγκρότησης” του κράτους που δεν έγινε ποτέ επί Καραμανλή και μετά ήρθε…η κρίση να τις αποτελειώσει! Όλα αυτά τα χρόνια όποιος τολμούσε να θέσει τα ανοιχτά θέματα και προβλήματα των Ενόπλων Δυνάμεων τον “μάλωναν” και τον έβαζαν στη γωνία! Τώρα λοιπόν καλούμαστε εν μέσω του τυφώνα της κρίσης να κλείσουμε τις μεγαλύτερες έστω “τρύπες στο φράχτη” που έχει το αμυντικό μας σύστημα. Κι επειδή για να γίνει αυτό χρειάζεται χρόνος,δεν παίρνει άλλες αναβολές. Δυστυχώς…

Από onalert.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact