ΚΟΣΜΟΣ

«Πόλεμο» στους επίορκους δικαστές που συνεργάζονται με τα καρτέλ κήρυξε το Μεξικό

«Θα καταδιώξω οποιονδήποτε» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της διεύθυνσης ερευνών οικονομικού εγκλήματος

Η κυβέρνηση του προέδρου του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος εννοεί να κάνει πράξη την προεκλογική εξαγγελία του να καθαρίσει το κράτος από την ενδημική διαφθορά, θα καταδιώξει όποιον δικαστικό προτίμησε να ευθυγραμμιστεί με τα διαβόητα καρτέλ των ναρκωτικών, τόνισε αρμόδιος αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε την Παρασκευή κυρώσεις σε έναν μεξικανό δικαστή κι έναν πρώην κυβερνήτη μεξικανικής Πολιτείας, τους οποίους κατηγορεί πως δωροδοκήθηκαν από συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά. Η Ουάσιγκτον καταγγέλλει ότι η διαφθορά στο Μεξικό επιτρέπει στα καρτέλ να δρουν ανεμπόδιστα και ατιμώρητα.

Ο Σαντιάγο Νιέτο, επικεφαλής της διεύθυνσης ερευνών οικονομικού εγκλήματος στο υπουργείο Οικονομικών του Μεξικού, τόνισε ότι οι αρχές διενεργούν έρευνες για άλλες υποθέσεις δικαστικών που υποπτεύεται ότι δωροδοκήθηκαν από το οργανωμένο έγκλημα και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα εγγυηθεί πως κανένας δεν θα είναι υπεράνω του νόμου στη χώρα.

«Έχω λάβει οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταδιώξω τον οποιονδήποτε [επίορκο], ανεξαρτήτως θέσης ή κομματικής ταυτότητας», δήλωσε ο Νιέτο στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο δικαστικός σε βάρος του οποίου επιβλήθηκαν κυρώσεις την Παρασκευή από την Ουάσινγκτον, ο Ισίδρο Αβελάρ Γκουτιέρες, φέρεται να δωροδοκήθηκε από τα καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο και Λος Κουίνις με αντάλλαγμα ευνοϊκές ετυμηγορίες για ανώτερα στελέχη τους, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (Drug Enforcement Agency, DEA). Ο δικαστής Αβελάρ Γκουτιέρες δεν έχει δώσει απάντηση δημόσια και δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία μαζί του χθες.

Ερωτηθείς αν η υπόθεση του δικαστή είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου, ο Νιέτο απάντησε καταφατικά, αλλά επισήμανε πως δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες όσον αφορά έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι πως εργαζόμαστε σε συντονισμό με διάφορους θεσμούς του μεξικανικού κράτους και διενεργούμε έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς στο δικαστικό σύστημα», ανέφερε ο Νιέτο και πρόσθεσε «το μεξικανικό οικονομικό σύστημα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από εγκληματικές οργανώσεις για ξέπλυμα χρήματος».

Τον Δεκέμβριο, λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο Λόπες Ομπραδόρ έβαλε στο στόχαστρο τους οικονομικούς πόρους του ισχυρού καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο. Για τον Νιέτο, η κίνηση αυτή ήταν η πρώτη κανονιά στην εκστρατεία με σκοπό οι συμμορίες να πάψουν να ευημερούν και να μένουν ατιμώρητες.

Ο λεγόμενος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» στο Μεξικό μαίνεται επί σχεδόν μιάμιση δεκαετία, από το 2006, όταν η κυβέρνηση του τότε προέδρου Φελίπε Καλδερόν ανέπτυξε τον στρατό για να πατάξει τα καρτέλ. Έκτοτε, τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχουν εξαφανιστεί και κηρυχθεί αγνοούμενοι.

Ερωτηθείς για τις κυρώσεις και την έρευνα σε βάρος του δικαστή Αβελάρ Γκουτιέρες, ο Σαντιάγο Νιέτο απάντησε πως η κυβέρνηση θέλει να στείλει «ένα σαφές μήνυμα»: «Τα δικαστήρια είναι ένας από τους θεμελιώδεις πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Γι’ αυτό αν ένας δικαστής ή δικαστικός είναι επίορκος, πρέπει να τιμωρείται».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact