ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόλεμος νεύρων και τελεσίγραφα λίγων ημερών από τους δανειστές

Λίγες μέρες έχει στη διάθεσή της η Αθήνα με δεδομένο το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα προκειμένου να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές.

Παρά τα βήματα προόδου που σημειώθηκαν στις διαπραγματεύσεις τα χρονικά περιθώρια για την ελληνική κυβέρνηση, που δεν κρύβει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, παραμένουν ασφυκτικά.

Οι δανειστές ζητούν νέα λίστα πριν την οποιαδήποτε απόφαση για ανάσα ρευστότητας και το Eurogroup να συνεδριάζει στις 24 Απριλίου και η Αθήνα έχει ουσιαστικά  έξι εργάσιμες ημέρες για να παρουσιάσει πειστικά μέτρα που θα εγκρίνει το Brussels Group μέχρι τις 21-22 Απριλίου, ώστε την τελική απόφαση να λάβει το Eurogroup, που συνεδριάζει στη Ρίγα.

Ο υπουργός Οικονομικών  Γιάννης Βαρουφάκης τόνισε η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία απλά και μόνο για να λάβει την επόμενη δόση, αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει το πολιτικό κόστος της έντιμης συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters η ελληνική πλευρά επανέλαβε σε δραματικούς τόνους στο Euroworking Group (EWG) το αίτημα για άμεση οικονομική βοήθεια, με τους εταίρους, όμως, να επιμένουν από την πλευρά τους ότι χωρίς βελτιωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων δεν απελευθερώνονται κεφάλαια.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι δανειστές προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις τις οποίες δεν αποδέχεται.

Τα περί ασφυκτικών περιθωρίων αρνήθηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς που είπε ότι η Κομισιόν διαπιστώνει βήματα προόδου στις εν εξελίξει συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών, μετά τη χθεσινή, Μ.Τετάρτη, συνεδρίαση του EWG.

Ερωτηθείς αν υπάρχει προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς στη λίστα των μεταρρυθμίσεων, ο Μ.Σχοινάς υπενθύμισε ότι, με βάση τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, στόχος είναι να υπάρξει ολοκληρωμένη λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς ως το τέλος Απριλίου.

Υπενθυμίζοντας όμως ότι το επόμενο βήμα είναι το Eurogroup της Λετονίας στις 24 Απριλίου, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι θα ήταν «ευπρόσδεκτη» η επίτευξη συμφωνίας πριν από την ημερομηνία αυτή. «Συνεχίζουμε να δουλεύουμε και σημειώνουμε πρόοδο βήμα-βήμα», πρόσθεσε.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact