ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική κρίση στην Αλβανία, σε νέα διαδήλωση καλεί η αντιπολίτευση

Παραιτήθηκαν οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος για να φέρουν σε δύσκολη θέση τον Έντι Ράμα

Σε νέα διαδήλωση την Παρασκευή καλεί η αντιπολίτευση στην Αλβανία, μετά τα βίαια επεισόδια του Σαββάτου, με δεκάδες τραυματίες, ζημιές και δεκαέξι συλλήψεις.

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους των Τιράνων καταγγέλλοντας την πολιτική της κυβέρνησης του Έντι Ράμα, κατηγορώντας τη για διαφθορά και διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και ζητώντας πρόωρες εκλογές. Η διαμαρτυρία εξελίχθηκε σε βίαια επεισόδια, με διαδηλωτές να προσπαθούν να εισβάλουν στην έδρα του πρωθυπουργού και την αστυνομία να τους αντιμετωπίζει με μάνικες και δακρυγόνα.

Όπως γράφει η Deutsche Welle, σε δημοσίευμα με τίτλο «Πρόωρες εκλογές στην Αλβανία;», ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, της μεγαλύτερης αντιπολιτευτικής παράταξης, Λουλζίμ Μπασά προανήγγειλε νέα διαδήλωση για την Παρασκευή. Επιπλέον ανακοίνωσε την παραίτηση των βουλευτών του κόμματός του ώστε να φέρει τον πρωθυπουργό σε δύσκολη θέση. «Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος καθώς και οι σύμμαχοί τους αποφάσισαν να παραιτηθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το ζήτημα της διαφθοράς είναι από τα πιο σημαντικά στην Αλβανία. Παρόλο που στο μεταξύ η χώρα εφαρμόζει μια μεταρρύθμιση στο πεδίο της δικαιοσύνης, η οποία θεωρείται υποδειγματική για την ευρύτερη περιοχή, συνεχίζει να συγκαταλέγεται στις χώρες με το μεγαλύτερο βαθμό διαφθοράς στην Ευρώπη, όπως σημειώνει η DW. Οι μαζικές διαδηλώσεις αποτελούν συνέχεια των φοιτητικών διαδηλώσεων που κράτησαν πολλές εβδομάδες. Οι φοιτητές ζητούσαν ριζικές μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα: χαμηλά δίδακτρα, καλύτερες συνθήκες σπουδών και μάχη κατά της διαφθοράς στους κόλπους των πανεπιστημιακών ελίτ.

Από την πτώση του κομμουνισμού, το 1992 μέχρι σήμερα το πολιτικό κλίμα στην Αλβανία χαρακτηρίζεται από διαρκή διαμάχη μεταξύ της εκάστοτε κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η μια πλευρά κατηγορεί την άλλη για νοθεία στις εκλογές. Ο πολιτικός διάλογος δεν γίνεται με επιχειρήματα αλλά με προσβολές σε προσωπικό επίπεδο. Συχνά παρατηρούνται και βίαια επεισόδια εντός του Κοινοβουλίου. Μόλις πριν από λίγες ημέρες άνθρωποι της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στον Αλβανό πρωθυπουργό με αυγά και μπογιά.

Η παγίωση του κράτους δικαίου και η προστασία της ελευθεροτυπίας είναι μόνο ορισμένες από τις σημαντικές αλλαγές, τις οποίες η ΕΕ ζητά από την Αλβανία. Η χώρα, που από το 2009 είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει δεσμευτεί απέναντι στην ΕΕ να προχωρήσει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Η Αλβανία δεν χρειάζεται νέες αναταραχές. Κάθε καθυστέρηση ενδέχεται να έχει σημαντικές συνέπειες για τη χώρα. Το περσινό ραντεβού για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν τηρήθηκε. Εάν αναβληθεί και το επόμενο που προγραμματίζεται για τη συνάντηση κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, οι συνέπειες για τη χώρα ενδέχεται να είναι μοιραίες.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact