ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολιτική μείωσης των επιτοκίων από τη ρωσική κεντρική τράπεζα

Δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση η ρωσική κεντρική τράπεζα, θα ακολουθήσει όμως πολιτική μείωσης των επιτοκίων για να στηρίξει την οικονομία της που βρίσκεται σε ύφεση, εφόσον οι πληθωριστικοί κίνδυνοι συνεχίσουν να υποχωρούν, δήλωσε η διοικητής της Ελβίρα Ναμπιούλινα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

«Δεν υπάρχει λόγος να περιμένετε ποσοτική χαλάρωση από εμάς – το κύριο μέσο της πολιτικής μας είναι το βασικό επιτόκιο», δήλωσε η Ναμπιούλινα σε συνεδρίαση της Ένωσης Ρωσικών Τραπεζών στη Μόσχα. «Κατανοώ την ειλικρινή επιθυμία να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στον δανεισμό και να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη. Καταλαβαίνω τους στόχους αυτούς, αλλά πιστεύω ότι οι συνταγές που χρησιμοποιούνται από πολλές χώρες δεν θα είναι αποτελεσματικές και θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα στις συνθήκες της ρωσικής οικονομίας», πρόσθεσε.

Η Τράπεζα της Ρωσίας προχωρεί αποφασιστικά στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, καθώς εφέτος προχώρησε ήδη σε δύο μειώσεις των επιτοκίων, μετά από έξι αυξήσεις τους στη διάρκεια του 2014, μεταξύ των οποίων και η κίνηση έκτακτης ανάγκης τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν αύξησε το επιτόκιο στο 17% για να σταματήσει τη ραγδαία υποχώρηση της ισοτιμίας του ρουβλίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος έφθασε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο έναντι του ευρώ από τις 26 Νοεμβρίου 2014 και διαμορφώθηκε στα 60 ρούβλια ανά ευρώ. Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική που εφαρμόσθηκε το 2014 είχε σταθεροποιητικό αποτέλεσμα, καθώς αντιμετώπισε τον πληθωρισμό και τις προσδοκίες υποτίμησης του ρουβλίου, συμβάλλοντας επίσης στην αποτροπή του «σεναρίου του στασιμοπληθωρισμού», δήλωσε η Ναμπιούλινα.

«Με την υποχώρηση των πληθωριστικών κινδύνων, η Τράπεζα της Ρωσίας θα συνεχίσει να μειώνει το βασικό επιτόκιο», τόνισε η τραπεζίτης, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε ως στόχο να μειώσουμε με οποιοδήποτε κόστος τον πληθωρισμό, αλλά θα το κάνουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες της ρωσικής οικονομίας». Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 16,9% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014, έναντι αύξησης 16,7% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Η κατάσταση της οικονομίας θεωρείται ο κύριος λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε στις 31 Μαρτίου, αντί του πληθωρισμού. «Αναμένουμε μία αρκετά ταχεία μείωση του πληθωρισμού, εάν δεν υπάρξουν νέες απρόβλεπτες περιστάσεις», δήλωσε η Ναμπιούλινα, προσθέτοντας ότι αναμένεται μείωσή του σε περίπου 9% τον επόμενο Μάρτιο και ότι είναι ρεαλιστικός ο μεσοπρόθεσμος στόχος για πληθωρισμό 4% το 2017.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact