Advertisement

Πολιτικός σεισμός με τις αποκαλύψεις Μιωνή

Πολιτικός σεισμός με τις αποκαλύψεις Μιωνή
Advertisement

Πολιτικό σεισμό έχουν προκαλέσει τα στοιχεία, που απέστειλε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο επιχειρηματίας, Σάμπι Μιωνής.

Από την κυβέρνηση, δια στόματος Στέλιου Πέτσα, έκαναν λόγο για στοιχεία, που εάν ισχύουν, αποκαλύπτουν την ύπαρξη ενός «αδίστακτου παρακράτους».

Μάλιστα, έβαλαν στο κάδρο και τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας από αυτόν άμεσες απαντήσεις.

Μιλώντας  στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «πρωτοφανές γεγονός» και κάλεσε εκ νέου τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση, αφού «οι στενοί του συνεργάτες τον βάζουν στο κάδρο».

«Διαπιστώνεται ότι πράγματι υπήρχε ένα παραδικαστικό-παρακρατικό κύκλωμα που έβγαζε λεφτά, όπως έλεγε ο κ. Παππάς, και σκευωρούσε ώστε να σπιλώσει τη φήμη αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ. Αποκαλύπτεται την ίδια στιγμή ότι άλλο παρακρατικό κύκλωμα, με πρωταγωνιστή τον Πάνο Καμμένο, εξαπέλυσε επιθέσεις και μεθόδευε συλλήψεις δημοσιογράφων που αντιπολιτεύονταν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας πού ήταν; Δεν γνώριζε τίποτα; Δεν άκουσε ποτέ κάτι; Οφείλει να μιλήσει και να διευκρινίζει παράλληλα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ηγείται είναι πράγματι ένα… μαγαζί», σημειώνουν, εξάλλου, κυβερνητικά στελέχη.

«Πρόκειται για μια πρωτοφανή προσπάθεια παραβίασης της διάκρισης των εξουσιών, θεμέλιο της Δημοκρατίας, προσπάθεια αδιανόητη για την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Κάποιοι δεν ενδιαφέρονταν να κυβερνήσουν τη χώρα, αλλά να σπιλώσουν πολιτικούς τους αντιπάλους, να συγκροτήσουν παρακράτος, να γίνουν καθεστώς, να ελέγξουν όλους τους «αρμούς της εξουσίας», όπως θα έλεγε ο κ. Τσίπρας. Και ο κ. Παππάς φαίνεται τώρα να επιβεβαιώνει την ύπαρξη αυτού του παρακράτους. Τα ερωτήματα πλέον στρέφονται προς το πρόσωπο του κ. Τσίπρα. Ως τότε πρωθυπουργός γνώριζε για όλα αυτά; Μπορεί το «δεξί του χέρι» να λειτουργούσε εν αγνοία του; Το παρακράτος είναι προφανές ότι είχε και τη δική του σφραγίδα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να μιλήσει», τονίζουν στελέχη της κυβέρνησης.

«Κάποιοι ανήθικοι, εκμεταλλευόμενοι την δύσκολη κατάσταση την οποία είχε περιέλθει η χώρα, εξαπάτησαν του Έλληνες προκειμένου να εκλεγούν στην εξουσία. Και αφού τα κατάφεραν, το μόνο για το οποίο ενδιαφέρθηκαν ήταν πώς να βγάλουν λεφτά. Προκειμένου να βγάζουν λεφτά για πολλά χρόνια αποφάσισαν να γίνουν καθεστώς. Και για να γίνουν καθεστώς, προχώρησαν στη συγκρότηση παρακράτους. Αυτή ήταν η φιλοσοφία, η ιδεολογία που τους καθοδηγούσε. Όλα αυτά επιβεβαιώνονται από τα ίδια τα γεγονότα. Για να πετύχουν τους στόχους τους, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να κατασκευάζουν ψευδείς ισχυρισμούς και συκοφαντικές επιθέσεις τόσο εναντίον του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, όσο και εναντίον του επόμενου πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της συζύγου του», προσθέτουν.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών το usb με τη συνομιλία «φωτιά» Μιωνή με Παππά

Τον πλήρη φάκελο των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της σχετικά με τις καταγγελίες Μιωνή καθώς και το ηλεκτρονικό αρχείο της συνομιλίας του επιχειρηματία με τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, απέστειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Βαγγέλη Ιωαννίδη η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ηχογραφημένη συνομιλία του επιχειρηματία καθώς και τα υπόλοιπα στοιχεία που περιέχονται στον φάκελο που έστειλε στην εισαγγελία η Προανακριτική θα μελετηθούν από τον εισαγγελέα ο οποίος αναμένεται σύντομα, ενδεχομένως και αύριο, να αποφασίσει τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί. Αν δηλαδή το επίμαχο υλικό θα αποτελέσει αντικείμενο ποινικής έρευνας και εφόσον τεθεί υπό διερεύνηση ποιες θα είναι οι κατευθύνσεις, τα ερευνώμενα ζητήματα δηλαδή, που θα δοθούν στον εισαγγελικό λειτουργό που θα αναλάβει την διενέργεια της.

Ο φάκελος που διαβιβάστηκε στον κ. Ιωαννίδη εκτός από το αντίγραφο της ηχογραφημένης συνομιλίας του πρώην υπουργού Επικρατείας με τον επιχειρηματία (usb), περιέχει το συνοδευτικό έγγραφο του κ. Μιωνή, τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης της προανακριτικής επιτροπής, τα πρακτικά της διήμερης κατάθεσης του Νίκου Παππά τον περασμένο Μάρτιο και τη χθεσινή κατάθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και δήλωση του κ.Παππά.

Η διαβίβαση του υλικού από την ειδική επιτροπή της Βουλής έγινε σύμφωνα με το άρθρο 38 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας βάσει του οποίου «οι ανακριτικοί υπάλληλοι οφείλουν να ανακοινώσουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα ο,τιδήποτε πληροφορούνται με κάθε τρόπο για αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως. Η ανακοίνωση γίνεται γραπτώς και πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και αφορούν την αξιόποινη πράξη, τους δράστες και τις αποδείξεις».

Σύμφωνα με νομικές πηγές, εφόσον πιστοποιηθεί η γνησιότητα του ηλεκτρονικού αρχείου από την αρμόδια Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, το υλικό που περιέχεται σε αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα αν είναι ή όχι παρανόμως αποκτηθέν, υπό την προϋπόθεση ότι αφορά υπόθεση οικονομικού εγκλήματος ή διαφθοράς.

Σχετική πρόβλεψη υπάρχει στο άρθρο 14 του νόμου 4637/2019 ( σσ τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα ΦΕΚ 18 Νοεμβρίου 2019 ) το οποίο ορίζει ότι αποδεικτικό μέσο που αφορά κακουργηματικές πράξεις μπορεί να ληφθεί υπόψη από εισαγγελείς.

Το άρθρο ορίζει ότι η χρήση του αποδεικτικού μέσου γίνεται δεκτή εφόσον κριθεί αιτιολογημένα ότι:

α) η βλάβη που προκαλείται με την κτήση του είναι σημαντικά κατώτερη κατά το είδος, τη σπουδαιότητα και την έκταση από τη βλάβη ή τον κίνδυνο που προκάλεσε η ερευνώμενη πράξη,

β) η απόδειξη της αλήθειας θα ήταν διαφορετικά αδύνατη και

γ) η πράξη με την οποία το αποδεικτικό μέσο αποκτήθηκε δεν προσβάλλει την ανθρώπινη αξία.

Advertisement

Σημαντικά θέματα

Σχετικά άρθρα