ΚΟΣΜΟΣ

Πορεία για τις 500 ημέρες από την απαγωγή των μαθητριών του Τσίμποκ

Κινητοποίηση ετοιμάζουν στη Νιγηρία οι συγγενείς των μαθητριών

Οι συγγενείς των περισσότερων από 200 μαθητριών του Τσίμποκ ετοιμάζουν μια κινητοποίηση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 500 ημερών από την απαγωγή τους από τους ακραίους ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ, στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Στις 14 Απριλίου 2014 οι ισλαμιστές εισέβαλαν στο λύκειο του Τσίμποκ, στην Πολιτεία του Μπόρνο και απήγαγαν 276 κορίτσια. Οι 57 μαθήτριες κατάφεραν λίγο αργότερα να δραπετεύσουν αλλά η τύχη των υπόλοιπων 219 παραμένει άγνωστη. Έναν μήνα μετά την απαγωγή η Μπόκο Χαράμ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο όπου εμφανίζονταν ντυμένες στα μαύρα, να απαγγέλουν το Κοράνι.

Ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ υποστήριξε αργότερα ότι τα κορίτσια εξισλαμίστηκαν και «παντρεύτηκαν» με μαχητές της οργάνωσής του.

Η υπόθεση προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή που οδήγησε στην ίδρυση ενός κινήματος, του «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» (Bring back our Girls) που το στηρίζουν προσωπικότητες όπως η Αντζελίνα Τζολί και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα.

Την Πέμπτη, το κίνημα σκοπεύει να οργανώσει μια μεγάλη πορεία στην Αμπούτζα, την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της Νιγηρίας για να υπενθυμίσει ότι πέρασαν 500 ημέρες από την απαγωγή. «Πάνε 498 ημέρες, αποτύχαμε, έπρεπε να τις έχουμε σώσει την ίδια ημέρα», είπε η Αϊσά Γεσούφου, η εκπρόσωπος του κινήματος.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας έχουν διασώσει δεκάδες αιχμαλώτους της Μπόκο Χαράμ, όχι όμως και τις μαθήτριες του Τσίμποκ. Ο στρατός υποστηρίζει ότι γνωρίζει πού βρίσκονται, στην περιοχή του δάσους της Σαμπίσα, στην Πολιτεία Μπόρνο, όμως θα κινδύνευε η ζωή τους σε μια επιχείρηση για την απελευθέρωσή τους.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι, που ανέλαβε τα καθήκοντά του στα τέλη Μαΐου, έδωσε περιθώριο τριών μηνών στον στρατό για να εξουδετερώσει την Μπόκο Χαράμ που ευθύνεται για τον θάνατο τουλάχιστον 15.000 ανθρώπων από όταν πρωτοεμφανίστηκε, το 2009.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact