ΙΣΤΟΡΙΑ

Πώς ενώθηκαν τα Δωδεκάνησα με την Ελλάδα μετά το τέλος του Β’ ΠΠ;

Στις 27 Ιουνίου 1946 στο Παρίσι, στο Συμβούλιο των υπουργών των Εξωτερικών των τεσσάρων Δυνάμεων, αποφασίζεται να περιέλθουν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα.

Απόφαση που στις 10 Φεβρουαρίου 1947 οδηγεί στην υπογραφή, εκ νέου στο Παρίσι, της συνθήκης ειρήνης μεταξύ των συμμάχων και των συνασπισμένων Δυνάμεων (και Ελλάδας) και της Ιταλίας, σύμφωνα με την οποία η Ιταλία εκχωρεί στην Ελλάδα με πλήρη κυριαρχία τα νησιά της Δωδεκανήσου και τις παρακείμενες νησίδες.

Στις 31 Μαρτίου 1947 ο Βρετανός διοικητής των συμμαχικών Δυνάμεων Κατοχής Δωδεκανήσου ταξίαρχος Α. Σ. Πάρκερ, παραδίδει τη Στρατιωτική Βρετανική Διοίκηση στον αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη.

Έτσι αρχίζει η μεταβατική περίοδος της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης Δωδεκανήσου που λήγει στις 9 Ιανουαρίου 1948, οπότε με το άρθρο 1 του Νόμου υπ’ αριθ. 518 «Περί προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου εις την Ελλάδα» της Δ΄ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων ορίζεται ότι: «Αι νήσοι της Δωδεκανήσου Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως και Καστελλόριζο, ως και οι παρακείμενες νησίδες, είναι προσαρτημένες στο Ελληνικό Κράτος από της 28 Οκτωβρίου 1947».

Η 7η Μαρτίου 1948 ορίστηκε ως ημέρα της ενσωμάτωσης.

Στην εκπομπή μιλούν οι: Θεοφάνης Μπογιάννος (δημοσιογράφος-ιστορικός), Βαγγέλης Παυλίδης (σκιτσογράφος), Μαρία Ευθυμίου (αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αθανάσιος Χρήστου (αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Γιώργος Τραμπούλης (προϊστάμενος Γενικών Αρχείων Λέρου), Γιώργος Παλατιανός (υπεύθυνος Μουσείου Κάστρου Λέρου), Κωνσταντίνος Κόρκας (ιερολοχίτης-στρατηγός ε.α.), Ιωάννης Γεωργάκης (καθηγητής Ποινικού Δικαίου και διευθυντής Οίκου Αντιβασιλέως Δαμασκηνού), Μιχαήλ Στασινόπουλος (πρώην Πρόεδρος Δημοκρατίας).

Η σειρά καταδεικνύει την ελληνικότητα των αποκαλούμενων Νέων Χωρών, που παρέμεναν υπό ξένη κατοχή, ενώ το νεοσύστατο ελληνικό κράτος χάρη στον Αγώνα της Παλιγγενεσίας του 1821 και τους ξένους συμμάχους του εκτεινόταν ήδη, από το 1832, μέχρι τη γραμμή συνόρων από τον Παγασητικό στον Αμβρακικό, και πραγματεύεται διεξοδικά τα πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση και ενσωμάτωσή τους στην Ελλάδα.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact