ΕΛΛΑΔΑ

Που θα είναι υποχρεωτική η μάσκα από τις 4 Μαϊου

Τα μέτρα περιορισμού για τον κορωνοϊό αίρονται την Δευτέρα 4 Μαΐου όμως αυτός δεν σημαίνει πως επιστρέφουμε στην… κανονικότητα αλλά θα υπάρχουν αυστηροί κανόνες με τη μάσκα να γίνεται υποχρεωτική πλέον στη νέα μας ζωή.

Για το πως θα χρησιμοποιούμε τη μάσκα και που είναι υποχρεωτική μίλησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης σε συνεντεύξεις του σήμερα στους τηλεοπτικούς σταθμούς «Σκάι» και «Open».

Ο κ. Παπαθανάσης ξεκαθάρισε πως δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα στο δρόμο και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα κουρεία, κομμωτήρια και στους χώρους αισθητικής περιποίησης.

Σε όλους τους υπόλοιπους χώρους υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας και υποχρεωτική είναι μόνο για τους επαγγελματίες που εργάζονται σε κλειστούς χώρους, αλλά επίσης δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα όταν ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης καθώς θα λειτουργούν σε εξωτερικό χώρο.

Αναλυτικά όλοι χώροι που είναι η υποχρεωτική η μάσκα

Ειδικότερα για τους εργαζόμενους η μάσκα είναι υποχρεωτική στους κάτωθι χώρους:

Στα Μέσα Μεταφοράς (και στους επιβάτες), στα Σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κομμωτήρια (και πελάτες), στα ταξί, στα καταστήματα τροφίμων, στα κέντρα αισθητικής (και πελάτες), στα καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, στα νοσοκομεία και διαγωνιστικά εργαστήρια, στα βιβλιοπωλεία, στα καταστήματα γραφικής ύλης και πώλησης εφημερίδων, στα αθλητικά είδη, στα καταστήματα ακουστικών βαρηκοΐας, στις σχολές οδηγών, στα καταστήματα εμπορίας φυτών, στα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών, στα ΚΤΕΟ, στα οπτικά είδη, στις δημόσιες υπηρεσίες και στα φαρμακεία.

Τι θα γίνει με τις τιμές

Ο υφυπουργός σε ερώτηση σχετικά με το ύψος των τιμών απάντησε: «θα παρακολουθήσουμε αυτή την εβδομάδα την αγορά και εκτιμούμε ότι θα έρθει η ισορροπία».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι στην αρχή της υγειονομικής κρίσης είχε παρατηρηθεί έλλειψη σε μάσκες και αντισηπτικά, ενώ η έντονη ζήτηση οδήγησε σε αύξηση τις τιμές, ωστόσο, όπως είπε, σήμερα η αγορά τροφοδοτείται κανονικά και σε ό,τι αφορά στα αντισηπτικά, υπάρχουν σκέψεις από τα δύο τεμάχια που επιτρέπεται να αγοράζει σήμερα ένας πελάτης, να αυξηθεί ο αριθμός στα τρία τεμάχια. Αντίστοιχα εκτιμάται ότι θα ισορροπήσει και η αγορά των μασκών.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης, όταν δημιουργήθηκε η πλατφόρμα για να γνωρίζει το κράτος τα αποθέματα υγειονομικού υλικού καταγράφηκαν 500.000 μάσκες, και σήμερα έχουμε 30 εκατομμύρια τεμάχια.

Στο μεταξύ, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε το υπουργείο Ανάπτυξης, η μια εκ των δύο εταιρειών που έχουν ξεκινήσει την παραγωγή μασκών στη χώρα μας, έχει παραγγείλει δυο νέα μηχανήματα και σύντομα η παραγωγή της από 9 εκατομμύρια τεμάχια το μήνα θα φτάσει στα 18 εκατομμύρια τεμάχια το μήνα.

«Αλλά δεν είναι μόνο ένα το εργοστάσιο που παράγει μάσκες, υπάρχουν και άλλες μονάδες που έχουν προχωρήσει σε αγορά μηχανημάτων και υπάρχουν και εισαγωγές, οπότε εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα η τιμή των μασκών θα μειωθεί» είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν μόνοι τους υφασμάτινο επαναχρησιμοποιούμενο κάλυμμα, για να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα, και μία οικογένεια προκειμένου να μειώσει το κόστος, μπορεί να χρησιμοποιεί αυτές τις υφασμάτινες μάσκες φτιαγμένες από παλαιά ρούχα. Σχετικές οδηγίες θα δοθούν αρμοδίως, σημείωσε ο υφυπουργός.

Τέλος ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι το υπουργείο παρακολουθεί την αγορά διατηρώντας ανοικτό και το ενδεχόμενο της διατίμησης στη μάσκα.

Ο κίνδυνος για την υφασμάτινη μάσκα είναι το πλύσιμο

Οι χειρουργικές μάσκες, που φορούν συνήθως οι γιατροί και οι νοσηλευτές, έχουν σχεδιαστεί για μία χρήση, ενώ οι υφασμάτινες μάσκες που συστήνουν τώρα οι ειδικοί για χρήση από το ευρύ κοινό και προορίζονται για πολλές χρήσεις μετά από πλύσιμο, προκαλούν μια νέα ανησυχία.

Μια μελέτη από το Νεπάλ σχετικά με τις πάνινες μάσκες που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τους χρήστες από μεγαλύτερα σε όγκο σωματίδια, όπως είναι αυτά της ρύπανσης ή της γύρης, διαπίστωσε ότι το πλύσιμο και το σιδέρωμα τους μείωσε την αποτελεσματικότητα τους, καθώς σημειώθηκε φθορά στο υλικό του υφάσματος.

Είναι σαφές ότι απαιτείται επείγουσα έρευνα που θα απαντά στο ερώτημα, πιο είναι το καταλληλότερο υλικό για την κατασκευή τους, αλλά και οι καταλληλότεροι τρόποι αποθήκευσης και φροντίδας τους.

Πρόσφατο άρθρο στο ιατρικό περιοδικό The Lancet Respiratory Medicine αναφέρει εάν όλοι φορούν μάσκα, τότε τα άτομα προστατεύουν το ένα το άλλο, μειώνοντας τη συνολική μετάδοση του ιού στην κοινότητα. Επίσης, βοηθά τους ανθρώπους, υπενθυμίζοντάς τους να μην αγγίζουν το πρόσωπό τους, όταν με τα χέρια τους αγγίζουν μολυσμένες επιφάνειες.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν, ότι οι μάσκες δεν είναι “ασπίδες προστασίας”. Είναι ένα ακόμη συμπληρωματικό μέτρο για να αποτρέψουμε τη μετάδοση του ιού, παράλληλα με την κοινωνική απόσταση των 2 μέτρων, μένοντας στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και πλένοντας τα χέρια μας συχνά και σωστά.

«Το πρώτο και σημαντικότερο είναι η τήρηση των αποστάσεων, η αποφυγή του συνωστισμού, όταν αυτό είναι εφικτό, η υγιεινή των χεριών. Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ χρήση μάσκας χωρίς υγιεινή των χεριών. Είναι για εμένα σούπερ απαραίτητο», έχει πει ο Σωτήρης Τσιόδρας.

(Με πληροφορίες από Newsit)

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact