ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσωρινό ναυάγιο στο γάμο ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ

Σε διαφαινόμενο ναυάγιο οδηγείται – μέχρι νεωτέρας – η συνεργασία της ΔΗΜΑΡ και το ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα η συμμετοχή του Φώτη Κουβέλη και ορισμένων στελεχών της Αγίου Κωνσταντίνου στις λίστες της Κουμουνδούρου.

Η πολυαναμενόμενη συνεργασία τελειώνει πριν καν αρχίσει και από τη ΔΗΜΑΡ μιλούν για προσβλητική συμπεριφορά απέναντι στον Φώτη Κουβέλη και τη ΔΗΜΑΡ.

Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη συντάχθηκε στην καταψήφιση του προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να πέσει η κυβέρνηση και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών πάγωσαν αμέσως μετά.

Το ξήλωμα του πουλόβερ ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας όταν ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ουδείς συνεργαζόμενος δεν θα μπει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, αλλά θα τεθεί στη βάσανο του σταυρού.

Μάλιστα ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στον κ. Κουβέλη το πρωί της Τρίτης, ενώ η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε το ίδιο μήνυμα.

Στη σκιά της εμπλοκής στο γάμο με τη ΔΗΜΑΡ συνεδριάζει η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ όπου θα κλειδώσουν τα 50 στελέχη που θα μπουν στα ψηφοδέλτια, ενώ το Σαββατοκύριακο συνεδριάζει το διαρκές συνέδριο για την επικαιροποίηση του προγράμματος, το οποίο θα έχει ως βάση τις εξαγγελίες της ΔΕΘ.

Πάντως, το ενδεχόμενο αλλαγής κλίματος στις σχέσεις των δύο κομμάτων δεν πρέπει να αποκλείεται αναφέρει κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδουρου, σημειώνοντας ότι ο πολιτικός χρόνος μέχρι την 25η Ιανουαρίου είναι πολύ πυκνός και οι διαβουλεύσεις και ζυμώσεις συνεχείς.

Ο Φώτης Κουβέλης στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ανακοίνωσε ότι ο διάλογος δεν προχωράει και ότι απορρίφθηκαν οι δύο βασικοί όροι που έθεσε η ΔΗΜΑΡ.

Οι όροι αυτοί ήταν η προγραμματική συμφωνία με τη δέσμευση να μην γίνουν μονομερείς ενέργειες στο θέμα του χρέους και η αυτόνομη κάθοδος της ΔΗΜΑΡ σε ένα συμμαχικό σχήμα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και ο γραμματέας του κόμματος Θ. Θεοχαρόπουλος ενημέρωσαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αδιαπραγμάτευτη βάση συζήτησης το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα η Πολιτική Γραμματεία ψήφισε Κώδικα Δεοντολογίας ο οποίος θέτει κριτήρια για το πόσο ταυτίζονται οι πιθανοί συνεργαζόμενοι με το πρόγραμμα αυτό.

Είναι γνωστό ότι η Αριστερή Πλατφόρμα έχει διατυπώσει αντιρρήσεις για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ με το σκεπτικό ότι η συμμετοχή της στην τρικομματική κυβέρνηση σήμαινε ανοχή των μνημονιακών πολιτικών. Επιπλέον, η Κουμουνδούρου ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται συνεργασία με κόμματα αλλά μόνο ένταξη προσώπων στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μέλη της ΕΕ διχάστηκαν. Αλλοι κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τους κορόιδεψε και μετέβαλλε αιφνιδίως τη στάση του έπειτα από την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάποιοι όμως, κυρίως, η ομάδα των επτά στελεχών (Θ. Μαργαρίτης, Δ. Χατζησωκράτης, Σ. Καρακικές, Ευ. Μπουρνόβα, Γ. Σιακαντάρης, Γ .Μπουλμπασάκος, Ν. Τσούκαλης) που ζήτησε με επιστολή της εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή, έναρξη της συνταγματικής αναθεώρησης και εκλογές τον Μάιο του 2015, άσκησε οξεία κριτική στους χειρισμούς της ηγετικής ομάδας σε ένα φάσμα θεμάτων, για τη διακοπή του διαλόγου με την Κεντροαριστερά, τις συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη στάση του κόμματος στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Και δεν είναι η πρώτη φορά που τα συγκεκριμένα στελέχη εκφράζουν διαφορετική άποψη από αυτή της ηγεσίας του κόμματος.

Μετά από αυτή την εξέλιξη δύο δρόμους έχει η ΔΗΜΑΡ, είτε να κατέλθει στις εκλογές με τους Οικολόγους, μια συνεργασία που βοηθά στη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων αλλά δεν έχει εκλογική προοπτική, είτε να μην πάρει μέρος σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Ορισμένα στελέχη έχουν την άποψη ότι δεν θα πρέπει να κλείσει η πόρτα για συνεργασία με το υπό ίδρυση κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact