ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη: Υποχωρούν οι δυνάμεις του Χαφτάρ από τα περίχωρα της Τρίπολης

Mε τρελή χαρά υποδέχτηκαν τα τουρκικά ΜΜΕ την χθεσινή νίκη του φιλοτουρκικού GNA υποστηριζόμενου και από εκατοντάδες Τουρκμένους τζιχαντιστές με συριακό διαβατήριο, όπου και κατέλαβαν την στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση αλ Ουατίγια.

«Σήμερα το πρωί, ο στρατός της Λιβύης (οι δυνάμεις της φιλοτουρκικής κυβέρνησης της Τρίπολης) φωτογράφισαν και δημοσίευσαν τη αεροπορική βάση αλ Ουατίγια που καταλήφθηκε από τις ‘πολιτοφυλακές’ του Χαλίφα Χαφτάρ», γράφει η τουρκική ‘Aksam’.

«Οι δυνάμεις της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φαγιέζ αλ Σάρατζ βρήκαν σε κατεστραμμένα από τον βομβαρδισμό υπόστεγα το ρωσικό σύστημα Παντσίρ και φωτογραφήθηκαν σε αυτό.

Η αεροπορική βάση αλ Ουατίγια που βρίσκεται 140 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, Τρίπολη, καταλήφθηκε από τις δυνάμεις της Τρίπολης, έπειτα από τις εκατοντάδες αεροπορικές επιχειρήσεις από οπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (τουρκικά SİHA) τα οποία διέθεσε η Τουρκία».

Καταστράφηκαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στρατιωτικά οχήματα και φορτηγά και η βάση εγκαταλείφθηκε όπως αναφέρει το «Βαλκανικό Περισκόπιο»

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύονται παρουσιάζονται κατεστραμμένα υπόστεγα, πολεμικά αεροπλάνα που καταστράφηκαν καθώς και το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα Παντσίρ που παραχωρήθηκε στις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι δυνάμεις του Φαγιέζ αλ Σάρατζ με τη βοήθεια της Τουρκίας ξεκίνησαν επιχείρηση κατάληψης της αεροπορικής βάσης πριν από δύο εβδομάδες, αφού η αλ Ουατίγια θεωρείται κύριο στρατηγικό σημείο ελέγχου της δυτικής Λιβύης, σημειώνει το δημοσίευμα.

Mε την νίκη αυτή του φιλοτουρκικού καθεστώτος επί της ουσίας η δυτική Λιβύη έχει επιστρέψει υπό τον έλεγχό του και πολύ δύσκολα θα καταληφθεί η Τρίπολη από τις δυνάμεις του Χάφταρ. Ρεαλιστικά τουλάχιστον φαντάζει αδύνατο.

Η εξέλιξη είναι πολύ άσχημη για την Αθήνα η οποία μόνο κοίταζε χωρίς να κάνει τίποτα επί του πρακτέου πέραν του να μοιράζει ευχές στον Χάφταρ. Αντίθετα η Άγκυρα έσπευσε να δώσει χειροπιαστή βοήθεια, σε άνδρες και εξοπλισμό. Θα πληρωθεί αυτή η μη συμμετοχή των Αθηνών στο λιβυκό μέτωπο.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact