ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα 1η Νοεμβρίου

451: Ολοκληρώνεται η Δ’ Οικουμενική Σύνοδος της Χαλκηδόνας. Καθόρισε το ορθόδοξο δόγμα σχετικά με τις δύο φύσεις του Χριστού και καταδίκασε τον Μονοφυσιτισμό.

1512: Για πρώτη φορά εκτίθεται στο κοινό η οροφή της Καπέλα Σιστίνα, που έχει φιλοτεχνηθεί από τον Μιχαήλ Άγγελο.

1530: Από πλημμύρες στην Ολλανδία, χάνουν τη ζωή τους περίπου 400 χιλιάδες άτομα.

1604: Πρεμιέρα του έργου «Οθέλος» του Σαίξπηρ.

1755: Καταστροφικός σεισμός πλήττει την Πορτογαλία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 90.000 άνθρωποι ή το 1/3 του πληθυσμού της χώρας.

1895: Κυκλοφορεί το «The Horseless Age», το πρώτο περιοδικό, που είναι αφιερωμένο στον μηχανοκίνητο αθλητισμό

1897: Μια ομάδα μαθητών του λυκείου D Azeglio του Τορίνο αποφασίζουν να ιδρύσουν μια ομάδα ποδοσφαίρου, που στην τύχη ονομάζουν Γιουβέντους. Ο πρώτος πρόεδρος είναι ο Enrico Cantari, ενώ στις 24/7/1923 ο Εντουάρντο Ανιέλι, γιος του ιδρυτή της Fiat, θα ψηφιστεί πρόεδρος της ομάδας και θα διαδεχτεί τον ποιητή και συγγραφέα Κοραντίνο Κοραντίνι, που έγραψε τον ύμνο της ομάδας. Το 1947, ο Τζιοβάνι , γιος του Εντουάρτνο, ο οποίος θα σκοτωθεί σε αεροπορικό δυστύχημα, θα αναλάβει την προεδρία.

1903: Η Ορέστεια του Αισχύλου ανεβαίνει στο Βασιλικό Θέατρο Αθηνών για πρώτη φορά στη Δημοτική. Το γεγονός προκαλεί συμπλοκές, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και τρία θύματα. (Ορεστειακά)

1912: Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη Σαμοθράκη.

1920: Εκλογική ήττα του Ελευθέριου Βενιζέλου, που φεύγει απογοητευμένος απ’ την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα των εκλογών εκείνων ήταν συντριπτικό. Το κόμμα των Φιλελευθέρων σαρώνεται. Ο Βενιζέλος δεν εκλέγεται ούτε βουλευτής. Δεν αντέχει την συντριβή και ακούγοντας τα αποτελέσματα αναφωνεί: «Θεέ μου… ώστε τόσο μεγάλο κακό έκανα στον ελληνικό λαό και δεν το είχα αντιληφθεί…;». Τρεις μέρες αργότερα παραιτείται από την πολιτική και εγκαταλείπει την Ελλάδα. Ο Κωνσταντίνος, ο μεγάλος αντίπαλός του, επιστρέφει.

1962: Η Ελλάδα υποβάλλει αίτηση για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά.

1968: Πεθαίνει ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο επονομαζόμενος και «Γέρος της Δημοκρατίας», πολιτικός που διετέλεσε και πρωθυπουργός.

1974: Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών ασκεί ποινική δίωξη εναντίον του Γεώργιου Παπαδόπουλου, του Στυλιανού Παττακού, του Νικόλαου Μακαρέζου και 62 ακόμη πραξικοπηματιών για εσχάτη προδοσία.

2003: Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ από τη Γαλλία αναλαμβάνει Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

2013: Δολοφονική επίθεση λαμβάνει χώρα στα γραφεία του Βορείου Τομέα του «Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή», στο Νέο Ηράκλειο. Δυο άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά μελών της Χ. Α., έξω από τα γραφεία του Λαϊκού Συνδέσμου στο Νέο Ηράκλειο, τραυματίζοντας θανάσιμα τα μέλη της Χρυσής Αυγής: Γιώργο Φουντούλη και Μανώλη Καπελώνη και σοβαρά τον Αλέξανδρο Γέροντα. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη τρομοκρατική οργάνωση «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact