ΚΟΣΜΟΣ

Σε ισχύ η εκεχειρία στη Συρία -Αλλά οργανώσεις ανταρτών άνοιξαν πυρ στο Χαλέπι και τη Χομς

Η «εύθραυστη» κατάπαυση πυρός στη Συρία τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Η κατάσταση είναι ήρεμη μετά από χρόνια στη Δαμασκό, αλλά τα όπλα δεν σίγησαν εντελώς.

Οργανώσεις ανταρτών που πολεμούν στο πλευρό της οργάνωσης Μέτωπο Υποστήριξης, το παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία, η οποία έχει εξαιρεθεί από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, άνοιξαν πυρ εναντίον κατοικημένων περιοχών στο Χαλέπι και στη Χομς, σύμφωνα με πηγή φιλοκυβερνητικής παραστρατιωτικής οργάνωσης.

«Οι μαχητές άνοιξαν πυρ με όλμους εναντίον των συνοικιών Σέιχ, Ασραφίγια και κουρδικών συνοικιών του Χαλεπιού. Ο βομβαρδισμός έγινε από τη Μπιν Ζίγιαντ, μια περιοχή υπό τον έλεγχο οργανώσεων που δεν συμφωνούν με την εκεχειρία», ανέφερε η συγκεκριμένη πηγή, προσθέτοντας ότι στη Χομς αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων του στρατού της Συρίας.

Μετά από το σχέδιο που συμφώνησαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία και αποδέχθηκαν οι εμπόλεμες πλευρές, από τα μεσάνυχτα τέθηκε σε ισχύ η παύση των εχθροπραξιών. Είναι η πρώτη φορά που οι μεγάλες δυνάμεις κατάφεραν να επιτύχουν τη διακοπή του εμφυλίου πολέμου και ο ΟΗΕ ελπίζει ότι αυτή η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για να τερματιστεί η σύρραξη.

Η ειδική ομάδα επιτήρησης της εφαρμογής της εκεχειρίας και τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι υπήρξαν ελάχιστα μεμονωμένα επεισόδια στη δυτική Συρία αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός.

«Ας προσευχηθούμε ότι θα εφαρμοστεί διότι ειλικρινά αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία που μπορούμε να φανταστούμε πως είχε ο συριακός λαός τα τελευταία πέντε χρόνια να δει κάτι καλύτερο, κάτι που μοιάζει με ειρήνη. Τα γεγονότα θα δείξουν», τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.

Οι μάχες μαίνονταν σε μεγάλο μέρος της δυτικής Συρίας έως ότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά μετά τα μεσάνυχτα, σε μεγάλο μέρος της χώρας επικρατούσε ηρεμία. «Στη Δαμασκό και την επαρχία της… για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, επικρατεί ησυχία», δήλωσε ο διευθυντής της ΜΚΟ, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. «Στη Λαττάκεια, ησυχία, στην αεροπορική βάση Χμάιμιμ δεν υπάρχει δραστηριότητα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη βάση από όπου απογειώνονται αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η συμφωνία για την παύση εχθροπραξιών δεν περιλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο Υποστήριξης. Το πλάνο προβλέπει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Πάντως, η κυβέρνηση της Συρίας διαμηνύει ότι το σχέδιο θα αποτύχει εάν ξένες δυνάμεις σπεύσουν να προμηθεύσουν στους αντάρτες όπλα κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.

Ο πρεσβευτής της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη Μπασάρ Τζααφάρι δήλωσε ότι η Δαμασκός «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αντιδράσει» σε παραβιάσεις της εκεχειρίας.

Η συμμαχία της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για τη συμφωνία, λέει πως θα την εφαρμόσει, για δύο εβδομάδες, αλλά εκτιμά πως η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της θα επιτεθούν πολύ γρήγορα σε αντάρτες υπό το πρόσχημα πως ανήκουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο Στάφαν ντε Μιστούρα είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη πως υπήρξαν ήδη κάποιες «παραβιάσεις» που ερευνώνται, και αναμένει πως θα υπάρξουν κι άλλες παραβιάσεις της εκεχειρίας, αλλά διεμήνυσε ότι η χρήση βίας πρέπει να γίνεται μόνο σε έσχατη ανάγκη και με αναλογικό τρόπο. «Το σημαντικό θα είναι το εάν αυτά τα επεισόδια θα τεθούν γρήγορα υπό έλεγχο. Αυτή θα είναι η δοκιμασία», πρόσθεσε.

Η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, καθώς μάχεται με το Ισλαμικό Κράτος στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας και με οργανώσεις ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία στη βορειοδυτική Συρία, ανακοίνωσε ότι θα τηρήσει την εκεχειρία αλλά επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αμυνθεί εάν δεχθεί επίθεση.

Οι μάχες ανάμεσα στις YPG και το ΙΚ συνεχίζονταν στην επαρχία Ράκα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η εφαρμογή της συμφωνίας θα παρακολουθείται από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία μέσω διαφόρων κέντρων στην Ουάσινγκτον, στη Μόσχα, το Αμάν, τη Λαττάκεια και τις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Γενεύη. Μια νέα συνάντηση της ειδικής ομάδας επιτήρησης θα γίνει σήμερα το απόγευμα στη Γενεύη, σύμφωνα με τον ντε Μιστούρα.

Εφόσον η εκεχειρία συνεχίσει να εφαρμόζεται, ο ντε Μιστούρα ανακοίνωσε χθες ότι θέλει να ξεκινήσει ένας δεύτερος γύρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων την Δευτέρα 7η Μαρτίου.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact