ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρό παζάρι στο σημερινό Eurogroup για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις εν όψει του σημερινού Eurogroup, όπου θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αποκαλούμενη «επόμενη ημέρα» κι όπως προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών στο Reuters, στόχος της Αθήνας είναι να συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους για μια… ενδιάμεση λύση, δηλαδή για μια πιστωτική γραμμή που δεν θα έχει το ασφυκτικό πλαίσιο επιτήρησης, το οποίο προβλέπεται από τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

«Αυτό το μέσο απορρόφησης των ενδεχόμενων οικονομικών σοκ θα μοιάζει με μια γραμμή πιστώσεων με ενισχυμένους όρους (enhanced conditions credit line, ECCL) που μπορούν να εξασφαλίσουν τα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), αλλά χωρίς τους όρους του Μνημονίου, όπως ίσχυαν μέχρι σήμερα», τόνισε με νόημα ο υπουργός Οικονομικών, αποκαλύπτοντας το στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης, που είναι η εξασφάλιση προληπτικής χρηματοδότησης, η οποία θα ηρεμήσει τις αγορές αλλά δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στο εσωτερικό της χώρας, προβλέποντας όρους που προσομοιάζουν με μνημονιακές υποχρεώσεις.

Για να κάμψει τις αντιστάσεις Γερμανών, Ολλανδών, Αυστριακών και Φιλανδών, ο κ.Χαρδούβελης ξεκαθάρισε πως δέχεται να διατηρήσει ενεργό ρόλο το ΔΝΤ. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται να αρκούνται σε αυτό, καθώς δεν αφήνουν στην ευχέρεια της Αθήνας τα ζωτικής σημασίας θέματα που θέλει να αποφύγει φέτος η κυβέρνησης (Ασφαλιστικό, Εργασιακά, απολύσεις στο δημόσιο). Για το λόγο αυτό και θέλουν να ακούσουν από τώρα δεσμεύσεις για τι θα κάνει το 2015 για αυτά.
 
Η Αθήνα, πάντως, φαίνεται να αντιστέκεται στις επώδυνες μεταρρυθμίσεις που ζητούν δανειστές, να ρίχνει το χαρτί της αξιοποίησης των 11,5 δισ. ευρώ του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη χρηματοδότηση της προληπτικής γραμμής στήριξης.

Την ίδια ώρα, από το στρατόπεδο της Τρόικα επιμένουν στο ότι η Αθήνα δεν έχει καλύψει με επαρκή τρόπο τις εκκρεμότητες, με αποτέλεσμα η ημερομηνία επιστροφής να είναι ακόμα ανοικτή. Πέρα από τα γνωστά «αγκάθια», πρόβλημα φαίνεται ότι υπάρχει και με τους στόχους του Προϋπολογισμού, καθώς ενώ η Τρόικα περιμένει διευκρινίσεις και νέα στοιχεία, από το υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ορθά- κοφτά: «Καταθέσαμε Προσχέδιο Προϋπολογισμού, δεν υπάρχει κανένα κενό».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact