ΚΟΣΜΟΣ

Σκωτία: «Ναι» στην ανεξαρτησία λέει το 47% των ψηφοφόρων


Η απόσταση έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό σε σχέση με μια δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου στα μέσα Αυγούστου, η οποία έδινε προβάδισμα 14 μονάδων στους υποστηρικτές της ένωσης

Aισθητή άνοδο του «ναι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας δείχνει νέα δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα, δύο εβδομάδες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στην χώρα.

Μια έρευνα του ινστιτούτου YouGov για τις εφημερίδες «Σαν» και «Τάιμς» δείχνει πως 47% των σκωτσέζων ψηφοφόρων θα ψήφιζαν υπέρ του ναι και περισσότεροι από 53% υπέρ του όχι.

Η απόσταση έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό σε σχέση με μια δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου στα μέσα Αυγούστου, η οποία έδινε προβάδισμα 14 μονάδων στους υποστηρικτές της ένωσης.

Την περασμένη Παρασκευή, μια έρευνα του ινστιτούτου Survation είχε ήδη καταλήξει στο ίδιο αποτέλεσμα, με 47% της πρόθεσης ψήφου υπέρ των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας έναντι 53% για τους υποστηρικτές της παραμονής της Σκωτίας στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι δύο πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν έτσι μια κάμψη σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες που έδιναν στο όχι προβάδισμα δώδεκα μονάδων.

«Ασφαλώς δεν πρέπει να αντλούμε υπερβολικά συμπεράσματα από μια δημοσκόπηση και εξακολουθούμε πάντα να περιμένουμε την πρώτη δημοσκόπηση η οποία θα έθετε επικεφαλής το ναι. Όμως φαίνεται πως λίγες αμφιβολίες υπάρχουν για το γεγονός ότι η δημοσκόπηση αυτή θα φορτίσει την εκστρατεία», υπογραμμίζει στο ιστολόγιό του ο Τζον Κέρτις, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Στραθκλάιντ, ο οποίος προτείνει μια σύνθεση όλων των δημοσκοπήσεων.

Ο πανεπιστημιακός αναφέρει, επίσης, ότι το στρατόπεδο του «ναι» μπορεί πλέον να ελπίζει ότι είναι σε θέση να αποσπάσει μια θεαματική και ιστορική νίκη, ενώ το στρατόπεδο του «όχι» αναρωτιέται πώς μπόρεσε να βρεθεί ξαφνικά σε αυτό που μοιάζει με μια μάχη της τελευταίας στιγμής για να διατηρηθεί η Σκωτία στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact