ΚΟΣΜΟΣ

Στην κορύφωσή της η σχέση Σερβίας-Ρωσίας

Χρήσιμη, κυρίως λόγω των συμφωνιών που υπογράφησαν, χαρακτήρισαν την επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Βελιγράδι οι σέρβοι πολιτικοί αναλυτές.

Η επίσκεψη του ρώσου προέδρου είχε «εξαιρετικά συμβολικό χαρακτήρα» τόνισε ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, Πρέντραγκ Σίμιτς, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις Βελιγραδίου – Μόσχας αυτή τη στιγμή είναι σε μία από τις ιστορικές κορυφώσεις τους.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε μία στιγμή «που οι διεθνείς σχέσεις είναι αρκετά τεταμένες», ανέφερε ο κ. Σίμιτς.
«Φυσικά, τα μηνύματα που απέστειλε ο Πούτιν από το Βελιγράδι είναι πολύ σημαντικά και εκτός των πλαισίων των διμερών σχέσεων, επειδή αφορούν τις σχέσεις σε ολόκληρη την περιοχή και κυρίως τις σχέσεις με τη Δύση. Είναι τα πρώτα μηνύματα που απέστειλε ο Πούτιν στον κόσμο, στην ΕΕ και στις ΗΠΑ μετά την επιβολή κυρώσεων, λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία και φαίνεται ότι θα είναι αντικείμενο προσεκτικής παρακολούθησης» δήλωσε ο κ. Σίμιτς στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

Παρατηρήθηκε, ωστόσο, ότι από τη στρατιωτική παρέλαση, με αφορμή τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση του Βελιγραδίου, απουσίαζαν αρκετοί δυτικοί διπλωμάτες και μάλιστα οι πιο υψηλόβαθμοι κι αυτό κατά κάποιο τρόπο δείχνει τη στάση που τηρούν οι ΗΠΑ και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έναντι της Ρωσίας, είπε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Βελιγραδίου – Μόσχας, υπογράμμισε ότι βρίσκονται σε ιστορική κορύφωση και ότι αυτό δεν αντικατοπτρίστηκε μόνο στις πολιτικές δηλώσεις των προέδρων των δύο χωρών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Πούτιν αλλά και στις οικονομικές συμφωνίες. Ο Πούτιν άνοιξε ακόμη πιο πολύ την πόρτα της ρωσικής αγοράς στις σερβικές εξαγωγές και στους σέρβους παραγωγούς, επιβεβαίωσε τη στήριξη που έχει η Σερβία στη Ρωσία όσον αφορά τα ζωτικά συμφέροντά της, συμπεριλαμβανομένου και του Κοσόβου, ανέφερε ο κ. Σίμιτς.

Ο καθηγητής της Οικονομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, Λιούμποντραγκ Σάβιτς εκτίμησε ότι η επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας από κάθε άποψη ήταν επιτυχημένη, επειδή υπεγράφησαν πολλές συμφωνίες και άνοιξαν νέες δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών. Από οικονομική άποψη, το σημαντικότερο είναι το κομμάτι που αφορά τη πώληση αγροτικών προϊόντων, επειδή σε αυτόν τον τομέα η Σερβία έχει εξαιρετικές δυνατότητες, δήλωσε ο κ. Σάβιτς.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η πολιτική ζημιώνει αυτή τη στιγμή την οικονομία και από αυτή την πτυχή πρέπει να ερμηνεύσουμε τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στη Σερβία, τόνισε η συντονίστρια της Εθνικής Σύμβασης για την ΕΕ, Νατάσα Ντραγκοΐλοβιτς.

Μου φαίνεται ότι από τις ομιλίες του και τις διακηρύξεις για περαιτέρω συνεργασία και την υπενθύμιση της αντιφασιστικής παράδοσης της ΕΣΣΔ και της τότε Γιουγκοσλαβίας, πολύ πιο σημαντικό είναι οι πολίτες της Σερβίας να μάθουν το περιεχόμενο των συμφωνιών που υπογράφηκαν, πώς αυτές θα υλοποιηθούν και πώς θα επηρεάσουν τις σχέσεις με την ΕΕ και την πορεία προσχώρησης της χώρας στην ΕΕ, ανέφερε η κ. Ντραγκοΐλοβιτς.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact