ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 4.608 ευρώ το νέο πλαφόν για τις συντάξεις! Ποιοι θα επιστρέψουν πίσω χρήματα;

Στις 4.608 ευρώ, το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης καθορίζεται το ανώτατο όριο των επαναυπολογισμένων συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.

Με την τροπολογία που κατέθεσε την ύστατη ώρα ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης, η οποία προκάλεσε την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Μέρα 25, μπαίνει τέλος στις «φουσκωμένες» συντάξεις οι οποίες έφθαναν τις 10.000 ,15.000 ακόμα και 24.000 ευρώ.

Με την προτεινόμενη διάταξη θεσπίζεται πλαφόν στις κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και χηρείας το οποίο θα ισχύει και για τους διπλοασφαλισμένους που κατέβαλλαν διπλές εισφορές. Από το πλαφόν εξαιρούνται μόνο οι δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας. O

ι τυχόν διαφορές ποσών συντάξεων θα αναζητούνται άτοκα ως καλοπίστως εισπραχθέντα και θα επιστρέφονται με παρακράτηση σε ποσοστό 20% της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης έως της τελικής εξόφλησης.

Οι συντάξεις θα αποτελούνται πλέον από:

1. Την εθνική σύνταξη 345 έως 384 ευρώ ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.
2. Την ανταποδοτική σύνταξη η οποία υπολογίζεται αφενός με βάση τις συντάξιμε αποδοχές του ασφαλισμένου και αφετέρου με τα ποσοστά αναπλήρωσης που ορίζει ο νόμος Κατρουγκαλου.
3. Ειδικότερα εισάγεται ως ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών το 12πλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος νόμιμου κατώτατου μισθού , προσδιορίζοντας με αυτό τον τρόπο εμμέσως το ανώτατο όριο συντάξεων.
4. Το θεσπιζόμενο ανώτατο όριο σύνταξης είναι ενιαίο και ορίζεται στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε 20 χρόνια ασφάλισης όπως αυτό ισχύει κάθε φορά , ήτοι σήμερα στο ποσό των 4.608 ευρώ και υπερβαίνει κατά πολύ τα προισχύοντα ανώτατα όρια συντάξεων των ενταχθέντων στον ΕΦΚΑ φορέων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το πλαφόν για το πρώην ΙΚΑ ήταν 2.373.50 και για τα πρώην ειδικά ταμεία 2.773 ευρώ.
5. Το θεσπιζόμενο πλαφόν θα ισχύει για όλες τις συντάξεις που εκδόθηκαν από το Μάιο του 2016 αλλά και για τις παλιές που επαναυπολογίστηκαν με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.
6. Το ανώτατο όριο αφορά και κάθε είδους προσαυξήσεις στη σύνταξη η τις συντάξεις. Δηλαδή αφορά και τους διπλοασφαλισμένους σε δύο πρώην ταμεία που λαμβάνουν προσαύξηση στη σύνταξή τους και έχουν καταβάλλει διπλές εισφορές.
7. Ωστόσο από το πλαφόν εξαιρούνται οι δικαιούχοι επιδομάτων τετρα- παραπληγίας και απολύτου αναπηρίας ακόμα και αν λαμβάνουν υψηλές συντάξεις ,λόγων των αυξημένων αναγκών αυτών των ατόμων.

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση , ο υπολογισμός της ανταποδοτικής σύνταξης από το έτος 2002 έως το 2016 είχε ως αποτέλεσμα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις την απονομή συντάξεων που αλλοίωναν την αρχή της ανταποδοτικότητας και της δίκαιης αναδιανομής που θα πρέπει να διέπουν με όρους δικαιοσύνης το ασφαλιστικό σύστημα εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα αυτού και επάρκεια παροχών.

Τι ισχύει με τις συντάξεις που έχουν απονεμηθεί

Το ανώτατο όριο εφαρμόζεται και επί των συντάξεων που έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016 (12.5.2016) ή ανατρέχουν στην ανωτέρω ημερομηνία.

Ποσά συντάξεων που έχουν ήδη απονεμηθεί ή επανϋπολογιστεί, μετά την έναρξη ισχύος του ανωτέρω νόμου και υπερβαίνουν το προαναφερόμενο ανώτατο όριο, προσαρμόζονται στο νέο οριζόμενο ως άνω ποσό από την ημερομηνία έναρξης καταβολής ή επανυπολογισμού τους. Τυχόν επιπλέον διαφορές συντάξεων αναζητούνται ως καλοπίστως εισπραχθείσες και επιστρέφονται με παρακράτηση σε ποσοστό 20% της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης και μέχρι ολοσχερούς εξοφλήσεως.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact