Advertisement

Στο κόκκινο οι σχέσεις του Τζεφ Μπέζος με τη Σαουδική Αραβία

Στο κόκκινο οι σχέσεις του Τζεφ Μπέζος με τη Σαουδική Αραβία
Advertisement

Ο ΟΗΕ θα αποφανθεί αν ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου έπεσε θύμα χάκερ από το σουνιτικό βασίλειο

Δύο αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών θα καταθέσουν σήμερα ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν πως το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας βρισκόταν πίσω από την πειρατεία στο κινητό τηλέφωνο του Τζεφ Μπέζος και ότι θα πρέπει να διενεργήσουν έρευνες τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και οι ΗΠΑ, είπε ένα πρόσωπο που γνωρίζει το ζήτημα.

Οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών σχεδιάζουν να ανακοινώσουν δημοσίως ότι κρίνουν αξιόπιστη την έκθεση, η οποία διενεργήθηκε κατ΄εντολή της ομάδας προσωπικής ασφαλείας του ιδρυτή του διαδικτυακού κολοσσού Amazon και ιδιοκτήτη της εφημερίδας The Washington Post.

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα πως το κινητό του δισεκατομμυριούχου έπεσε θύμα χάκερ το 2018, αφού έλαβε ένα μήνυμα μέσω της εφαρμογής WhatsApp που είχε σταλεί από τον προσωπικό λογαριασμό του σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η έκθεση της εταιρείας FTI Consulting κατέληξε ότι το μήνυμα από αριθμό που χρησιμοποιεί ο πρίγκιπας διάδοχος περιείχε αρχείο με κακόβουλο κώδικα. Αυτό έσπασε το λειτουργικό σύστημα του τηλεφώνου του Μπέζος και αποσπάστηκε μεγάλος όγκος δεδομένων από τη συσκευή και λογαριασμούς σε υπηρεσίες περασμένους σε αυτήν εντός ωρών, σύμφωνα με το ίδιο πρόσωπο που αρνείται να κατονομαστεί λόγω της ευαίσθητης φύσης του ζητήματος.

Έπειτα από συνομιλίες με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, ειδικοί συμφώνησαν ότι ενώ η υπόθεση δεν περιέχει ακλόνητα στοιχεία, τα στοιχεία αυτά είναι αρκετά ισχυρά ώστε να απαιτείται μια πληρέστερη έρευνα.

Η Amazon αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση.

Η έκθεση αναμένεται να επιδεινώσει τις σχέσεις ανάμεσα στον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο και στο βασίλειο, οι οποίες επιδεινώθηκαν ραγδαία από τις αρχές της περασμένης χρονιάς, λόγω της δυσαρέσκειας στο Ριάντ για τον τρόπο που καλύφθηκε από την Washington Post η δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου -και συνεργάτη της- Τζαμάλ Κασόγκι από ομάδα εκτελεστών μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018.

Υπεύθυνος για την ασφάλεια του Μπέζος είχε δηλώσει τότε πως Σαουδάραβες απέκτησαν πρόσβαση στο τηλέφωνό του και άρα σε προσωπικά δεδομένα του επιχειρηματία, συμπεριλαμβανομένων μηνυμάτων που αντάλλασσε με τηλεοπτική παρουσιάστρια τα οποία πήραν κατόπιν την άγουσα προς τα πρωτοσέλιδα του σκανδαλοθηρικού Τύπου, ιδίως της ταμπλόιντ εφημερίδας National Enquirer, που άρχισε σειρά αποκαλύψεων για τη σχέση τους.

Το Ριάντ διαβεβαίωσε πως δεν είχε απολύτως καμία ανάμειξη στη διαρροή αυτή.

Η είδηση για την φερόμενη ανάμειξη του πρίγκιπα διαδόχου στην υπόθεση δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από την εφημερίδα The Guardian.

Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ αντέδρασε τονίζοντας μέσω Twitter πως το δημοσίευμα «είναι παράλογο» και προσθέτοντας ότι «καλούμε να διενεργηθεί έρευνα για αυτούς τους ισχυρισμούς ώστε να αποκαλυφθούν όλα τα γεγονότα».

Η ανακοίνωση από μέρους των Ηνωμένων Εθνών θα γίνει από την Ανιές Καλαμάρ, την ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τις εξωδικαστικές, συνοπτικές και αυθαίρετες εκτελέσεις, και από τον Ντέιβιντ Κάγιε, τον ειδικό αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών για την ελευθερία της έκφρασης.

Το πρόσωπο που γνωρίζει το ζήτημα είπε ότι τα δύο αυτά πρόσωπα θα εργαστούν για μια πληρέστερη έκθεση, την οποία αναμένεται να παραδώσουν στον ΟΗΕ τον Ιούνιο ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.

Όπως ανακοίνωσαν στο Twitter, θα εκδώσουν ανακοίνωση σήμερα σχετικά με το δημοσίευμα της Guardian.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Advertisement

Σημαντικά θέματα

Πρόσφατα άρθρα