ΚΟΣΜΟΣ

Στον αέρα η εκεχειρία στη Συρία -Επιθέσεις με όλμους στη Δαμασκό

Όλμοι έπεσαν σήμερα το μεσημέρι στη Δαμασκό, προπύργιο της κυβέρνησης του Σύριου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, μερικές ώρες μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τους αντάρτες, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

«Τρομοκρατικές οργανώσεις στην Ντούμα και στην Τζόμπαρ (τομείς που βρίσκονται ανατολικά της Δαμασκού) εκτόξευσαν πολλούς όλμους εναντίον οικιστικών συνοικιών της πρωτεύουσας», διευκρίνισε στρατιωτική πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο χωρίς να κάνει λόγο για θύματα.

Λίγες ώρες νωρίτερα τα διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν ότι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) επιτέθηκαν στην πόλη Τελ Αμπιάντ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG και βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία, καθώς και στην κοντινή πόλη Σουλούκ.

Η YPG και δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας των Κούρδων της Συρίας κατάφεραν «να συντρίψουν αυτή την επίθεση και να περικυκλώσουν τους επιτιθέμενους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της YPG Ρεντούρ Τζελίλ στο Reuters. «Οι επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν», πρόσθεσε, χωρίς να δίνει απολογισμό. Η YPG κατέλαβε την Τελ Αμπιάντ από το ΙΚ πέρυσι σε επίθεση που διενήργησε με την υποστήριξη αεροπορικών επιδρομών του συνασπισμού του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας δήλωσαν πως η επίθεση εξαπολύθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε δύο μέτωπα και πως οι πυροβολισμοί και οι εκρήξεις, που ακούγονταν από την πόλη Ακτσάκαλε στην τουρκική πλευρά, συνεχίστηκαν για πολλές ώρες.

Οι πηγές ασφαλείας και ένας μάρτυρας στην Ακτσάκαλε ανέφεραν πως μαχητικά αεροσκάφη που φαίνεται ότι συμμετείχαν στον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό κατά του ΙΚ έπληξαν τις θέσεις των τζιχαντιστών και πως ο τουρκικός στρατός έχει αυξήσει τις περιπολίες στη δική του πλευρά των συνόρων.

Ο Τζελίλ δήλωσε πως κάποιοι από τους επιτιθέμενους σήμερα εισήλθαν από την τουρκική μεθόριο στον βορρά, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες ότι η Τουρκία υποστηρίζει την οργάνωση. Η Τουρκία αρνείται σταθερά αυτές τις κατηγορίες και υποστηρίζει πως τα πρόσφατα μέτρα που έχουν ληφθεί προκειμένου να σταματήσει η παράνομη διέλευση των συνόρων έχουν καταστήσει αδύνατη την είσοδο επιτιθέμενων από την Τουρκία στη Συρία.

Άλλοι επιτιθέμενοι εισήλθαν από τον νότο, δήλωσε ο Τζελίλ, ο οποίος είπε ότι δεκάδες μαχητές του ΙΚ σκοτώθηκαν. Ταυτόχρονα, ένας διοικητής των σύρων ανταρτών δήλωσε σήμερα πως οι κυβερνητικοί βομβαρδισμοί έχουν σταματήσει σε ορισμένα τμήματα της Συρίας αλλά συνεχίζονται αλλού σε αυτό που χαρακτήρισε ως παραβίαση μιας συμφωνίας για την παύση των εχθροπραξιών.

Ο Φάρες Μπαγιούς, επικεφαλής της ανταρτικής οργάνωσης Φουρσάν αλ-Χακ, η οποία πολεμά κάτω από το λάβαρο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, δήλωσε στο Reuters πως οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κατάρρευση της συμφωνίας.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact