ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονισμένη η Κύπρος από τον θάνατο νεογνού

Οι γιατροί δεν διέγνωσαν ότι πρόκειται για δίδυμη κύηση

Η πρωτοφανής υπόθεση της μη διάγνωσης δίδυμης κύησης 22χρονης στο Νοσοκομείο Πάφου και ο θάνατος του ενός νεογνού προκαλούν, από το μεσημέρι του Σαββάτου, αλυσιδωτές αντιδράσεις και έρευνες επί ερευνών σε όλα τα επίπεδα.

Πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» αναφέρουν ότι, πέραν της αστυνομικής και ιατροδικαστικής ερευνητικής διαδικασίας που έχουν ήδη δρομολογηθεί, σε εξέλιξη είναι και έρευνα σε υψηλά κλιμάκια στο Υπουργείο Υγείας, τόσο για το θέμα των καταγγελιών για ιατρική αμέλεια κατά το θλιβερό περιστατικό, όσο όμως και για τις γενικότερες διαδικασίες που ατύπως καθιερώθηκαν να ακολουθούνται στα κρατικά νοσηλευτήρια σε περιπτώσεις τοκετών.

Σε αστυνομικό επίπεδο, μετά τις πρωτοφανείς στη σοβαρότητά τους καταγγελίες τής 22χρονης μητέρας, η έρευνα συνεχίζεται από την πρώτη στιγμή με τη λήψη καταθέσεων από τα μέλη της οικογένειας, το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, που είχε ανάμειξη στον επίμαχο τοκετό το βράδυ της Παρασκευής, και άλλους αρμόδιους του Νοσοκομείου Πάφου ως προς τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ιδιαίτερα ενισχυτικό εκτιμάται από την Αστυνομία, σύμφωνα με αρμόδια πηγή που μίλησε στον «Φιλελεύθερο», ότι θα είναι το ιατροδικαστικό πόρισμα για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου που θα προκύψει από τη σημερινή νεκροψία, την οποία θα διενεργήσει ο Σοφοκλής Σοφοκλέους.

Την ίδια ώρα, θορυβημένοι εμφανίζονται οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας και του Ιατρικού Συλλόγου από τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, εκτιμώντας ότι τυχόν επιβεβαίωση των συνθηκών που κατάγγειλε η 22χρονη για την τραγωδία θα συνιστά τεράστιο πλήγμα στις προσπάθειες που καταβάλλονται για αναβάθμιση της δημόσιας υγείας.

Σε επίπεδο Υπουργείου Υγείας έχουν ήδη δοθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οδηγίες για πλήρη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες η γυναίκα οδηγήθηκε στο χειρουργείο χωρίς να είναι, όπως προκύπτει εκ των πραγμάτων, γνώστες οι αρμόδιοι που βρίσκονταν εκεί για τη διπλή κύηση. Σημαντική παράμετρο των ερευνών αποτελούν ήδη και οι καταγγελίες της γυναίκας ότι, αν και παρακολουθείτο τόσους μήνες από γιατρούς και έκανε κανονικά τους υπερήχους, δεν ενημερώθηκε ποτέ ότι κυοφορούσε δίδυμα.

Σε υπηρεσιακό επίπεδο, έχει ήδη τεθεί στο μικροσκόπιο η αναφορά σε καταθέσεις ιατρών και άλλων μελών του προσωπικού ότι σε περιπτώσεις τοκετών που εκτιμάται ότι δεν είναι «προβληματικοί» η όλη διαδικασία συνηθίζεται να διεκπεραιώνεται και από μαίες, άνευ της παρουσίας των αρμόδιων γιατρών.

Ενδεικτική ήταν η αναφορά αρμόδιου του Νοσοκομείου Πάφου ότι οι γιατροί κλήθηκαν από την επί καθήκοντι μαία μετά τα μεσάνυκτα, όταν και διαπίστωσαν ότι το δεύτερο μωρό ήταν ήδη νεκρό.

Από τα πρώτα στοιχεία της υπόθεσης που έχουν διερευνηθεί επίσης, φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο να μην έγινε αντιληπτή η δίδυμη κύηση λόγω ατροφικού ή προβληματικού εμβρύου, δεδομένου ότι προκύπτει επισήμως πλέον πως το νεκρό έμβρυο ήταν μεγαλύτερο από το ζωντανό. Ζύγιζε συγκεκριμένα 2.100 γραμμάρια.

Ποτέ δεν ενημερώθηκε, καταγγέλλει η μητέρα

Η υπόθεση προκαλεί ήδη από το Σάββατο παγκύπριο σοκ, με την αποκάλυψη της καταγγγελίας που έγινε στην Αστυνομία Πάφου.

Το πρωτοφανές περιστατικό κατάγγειλε 22χρονη γυναίκα, η οποία έφερε το βράδυ της Παρασκευής στον κόσμο ένα αγοράκι, για να διαπιστωθεί όμως λίγα λεπτά αργότερα ότι κυοφορούσε δίδυμα, το δεύτερο εκ των οποίων γεννήθηκε νεκρό.

Η ίδια κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι μεταφέρθηκε στον θάλαμο μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού της, για να επανεισαχθεί στο χειρουργείο όταν ένιωσε αφόρητους πόνους 15 λεπτά αργότερα, ενώ κατήγγειλε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της κύησης ποτέ δεν είχε ενημερωθεί ότι κυοφορούσε δίδυμα.

Η 22χρονη από την Πάφο εισήχθη στις 10 το βράδυ της Παρασκευής στο χειρουργείο του Νοσοκομείου και λίγο αργότερα έφερε στο κόσμο, με φυσιολογικό τοκετό, ένα αγοράκι βάρους 1900 γραμμαρίων.

Λίγο αργότερα, η νέα γυναίκα μεταφέρθηκε στο δωμάτιό της, όπου αργότερα άρχισε να νιώθει έντονους πόνους με αποτέλεσμα να μεταφερθεί ξανά στο χειρουργείο.

Εκεί, όπως κατήγγειλαν η ίδια και οι οικείοι της, γεννήθηκε και δεύτερο νεογνό το οποίο ωστόσο δεν είχε παλμούς. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης από το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.

Το μεσημέρι του Σαββάτου η παραπονούμενη προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία, τόσο για τα γεγονότα της προηγούμενης νύχτας, όσο και το ότι, όπως υποστήριξε, κατά τη διάρκεια της κύησης ποτέ δεν ενημερώθηκε ότι κυοφορούσε δίδυμα αγοράκια.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact