ΕΛΛΑΔΑ

Τα “δώσαμε όλα” αλλά…πήραμε το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Δώσαμε την Ιστορία μας αλλά τουλάχιστον πήραμε το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου καθώς σήμερα έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας, από το δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.

Το άγαλμα ύψους 3,5 μέτρων που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Παππάς (1913 – 2005) απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο σε νεαρή ηλικία και τοποθετήθηκε πάνω στο ειδικό βάθρο που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Παντελής Νικολακόπουλος, το οποίο αποτελείται από το ίδιο κράμα μετάλλου με το άγαλμα.

«Σήμερα αναβαθμίζουμε την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας και ταυτόχρονα υλοποιούμε μία υποχρέωση που έχει αναλάβει ο δήμος εδώ και χρόνια» ανακοίνωσε ο δήμος χαρακτηρίζοντας «έργο μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας» το άγαλμα του Γιάννη Παππά.

Στην τελετή παρέστησαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος που ως υπουργός Πολιτισμού το 2001 έκανε τη δωρεά του αγάλματος στο δήμο, ο Αλέξανδρος Παππάς, πρόεδρος της επιτροπής του Εργαστηρίου Γιάννη Παππά-Μουσείο Μπενάκη και γιος του καλλιτέχνη, ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος και ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Γιώργης Μαγγίνης.

Το ιστορικό της δωρεάς του αγάλματος:

1972: Το έργο ολοκληρώθηκε από τον γλύπτη Γιάννη Παππά, μετά από μελέτη που έκανε για το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 1941, επί Γερμανικής Κατοχής.

1992: Το έργο εκτέθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη στην αναδρομική έκθεση του γλύπτη Γιάννη Παππά.
Το έργο εν τω μεταξύ αγοράστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού.

2001: Ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος ενημερώνει τον τότε δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο για την πρόθεση δωρεάς του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πόλη της Αθήνας. Προτείνεται ως καταλληλότερη θέση την πλατεία Δικαιοσύνης, με όψη προς την οδό Πανεπιστημίου.

2001: Ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος αποδέχεται τη δωρεά

2002: Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αποδέχεται τη δωρεά του έφιππου ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και την τοποθέτησή του στην πλατεία Δικαιοσύνης

2012: Απορριπτική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) στο αίτημα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για κατ’ αρχήν έγκριση τοποθέτησης του μεγάλου Αλεξάνδρου στο Θησείο
Από το 2015 ξεκίνησαν οι ενέργειες για την έγκριση της τοποθέτησης του έργου στη συμβολή των λεωφόρων Β. Αμαλίας και Β. Όλγας.

2015: Η 2η Δημοτική Κοινότητα του δήμου Αθηναίων εξέφρασε την άποψη «περί έγκρισης της τοποθέτησης του έφιππου ανδριάντα του Μεγ. Αλέξανδρου στην νησίδα της συμβολής των λεωφόρων Β.Αμαλίας και Β. Όλγας».

2016: Το Υπουργείου Πολιτισμού εγκρίνει το αίτημα του δήμου Αθηναίων για την τοποθέτηση του αγάλματος στην νησίδα που σχηματίζεται στην συμβολή των λεωφόρων Β. Αμαλίας και Β. Όλγας.

2017: Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. έστειλε την σύμφωνη γνώμη της καθώς και τις τεχνικές οδηγίες και προδιαγραφές προκειμένου να επιτευχθεί το άρτιο της κατασκευής.

2018: Με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, γίνεται ο έλεγχος νομιμότητας της οικονομικής Επιτροπής.

2018: Ο κ. Α. Παππάς δηλώνει την πρόθεση του να δωρίσει στον δήμο Αθηναίων την μεταλλική βάση στην οποία θα τοποθετηθεί ο ανδριάντας. Την ίδια χρονιά η Οικονομική Επιτροπή εγκρίνει τη δωρεά.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact