ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι είπαν πίσω από τις κλειστές πόρτες Μητσοτάκης και Χάφταρ

Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή τον Αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος τον ενημέρωσε για την κατάσταση στην Λιβύη και για τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Ο κ. Χάφταρ ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο.

Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμός. Ο στρατάρχης κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Sarraj – Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χάφταρτ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Από την συζήτηση, η οποία κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συγκρατείται η ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Χάφταρ για την ακυρότητα του Μνημονίου Sarraj – Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

«Ήρθαμε να συζητήσουμε την ειρήνη»

Εξερχόμενος της συνάντησης, ο επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού δεν έκανε κάποια δήλωση, ωστόσο προσερχόμενος έστειλε μήνυμα ειρήνης, λέγοντας πως «είμαστε ειρηνιστές, αγαπάμε τη ειρήνη και γι’ αυτό είμαστε εδώ. Όλοι εμείς αγαπάμε την ειρήνη σε αυτή την περιοχή και γι’ αυτό συνεργαζόμαστε για την ειρήνη σε αυτή την περιοχή». Παράλληλα, υπογράμμισε πως σκοπός του τετ α τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι «να συζητήσουμε τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ μας για να πραγματοποιήσουμε την ειρήνη».

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact