ΔΙΑΦΟΡΑ

Τι έκανε και σε ποιους εμφανίστηκε ο Χριστός μετά την Ανάσταση

Οι ημέρες πριν την Ανάληψη στους Ουρανούς ήταν γεμάτες από συναντήσεις, πολλές από τις οποίες δεν είναι και τόσο γνωστές

Η στιγμή της Ανάστασης του Ιησού Χριστού είναι, αν όχι η σημαντικότερη, σίγουρα μια από τις πλέον σημαντικές στη Χριστιανοσύνη. Ο Υιός του Θεού, όπως ο ίδιος είχε προαναγγείλει, αφού συνελήφθη, χλευάστηκε και βασανίστηκε, σταυρώθηκε και τρεις ημέρες μετά την ταφή του Αναστήθηκε!

Μέχρι και την Ανάληψη του στους Ουρανούς, ωστόσο, μεσολαβούν, σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση 40 ημέρες. Μέσα στο διάστημα αυτό, οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε για δυο εμφανίσεις του Θεανθρώπου. Η μια είναι στη Μαρία τη Μαγδαληνή, λίγες ώρες μετά την Ανάσταση. Η άλλη είναι στους μαθητές του, λίγο πριν αναληφθεί.

Και όμως πέρα από αυτές τις δυο εμφανίσεις, υπάρχουν (μέσα στο διάστημα των 40 ημερών) ακόμα 10!

Τα Ευαγγέλια δεν μας λένε πολλές λεπτομέρειες. Λίγα πράγματα αποκαλύπτουν και κυρίως τα ονόματα όσων εμφανίστηκε μπροστά τους ο Αναστάσας Ιησούς.

Αν σε κάποιους φαίνονται υπερβολικές αυτές οι 12 (ένας αριθμός άκρως συμβολικός) εμφανίσεις πρέπει να τονιστεί πως -με βάση τα διδάγματα της εκκλησίας- ο Ιησούς μετά την Ανάστασή του είχε αποβάλει, πλέον την ανθρώπινη φύση, είναι πια μοναχά Θεός, και είναι απαλλαγμένος από τους καταναγκασμούς, οπότε μπορεί να εμφανίζεται παντού, για να βεβαιώνει το θαύμα της Ανάστασης και να κηρύττει.

Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ο Ιησούς επιλέγει να εμφανιστεί αρχικά σε μια γυναίκα. Στη Μαρία τη Μαγδαληνή. Το γιατί έγινε αυτό επιδέχεται δυο ερμηνειών. Η μια από αυτές είναι η αυτή που διδάσκει (και η μοναδική που δέχεται) η Εκκλησία και η άλλη είναι αυτή που θέλει να υπάρχει ανάμεσα στους δυο και μια ερωτική έλξη.

Οι 10 όχι και τόσο γνωστές συναντήσεις του Ιησού μετά την Ανάστασή του

Θα ξεκινήσουμε λίγο ανάποδα και θα αναφερθούμε πρώτα στις συναντήσεις αυτές που δεν είναι και τόσο γνωστές.

Ξεφυλλίζοντας κανείς την Καινή Διαθήκη η δεύτερη (μετά από αυτή με τη Μαρία Μαγδαληνή) συνάντηση είναι μπροστά στις Μυροφόρες. Την ίδια μέρα. Το ίδιο πρωινό. Όταν βρήκαν το μνήμα άδειο κι άκουσαν από τον άγγελο το μήνυμα της αναστάσεως, έτρεξαν να πουν στους μαθητές το χαρμόσυνο νέο. Στο δρόμο «απάντησεν αυταιίς ο Ιησούς λέγων· χαίρετε» (Ματθ. κη, 9). Κι εκείνες ενθουσιάστηκαν που έβλεπαν και πάλι τον Ιησού. Στη συνέχεια πήγαν τους μαθητές του Κυρίου προκειμένου να τους μεταδώσουν τα νέα.

Η τρίτη συνάντηση- εμφάνιση του Ιησού ήταν στον Πέτρο. Αν από τις γυναίκες πρώτα εμφανίζεται στη Μαρία τη Μαγδαληνή, από τους άνδρες, όμως, πρώτα εμφανίζεται στον Απ. Πέτρο. «Ώφθη Σίμωνι» (Λουκ, κδ, 34). Ή, όπως γράφει ο Παύλος, «ώφθη Κηφά» (Α΄ Κορ. ιε, 5).

Η τέταρτη είναι σε δυο μαθητές του, τον Κλεόπα και τον Λουκά όταν αυτοί πήγαιναν στους Εμμαούς. Σύμφωνα με τις γραφές περπατούσε και ο Ιησούς μαζί τους. Μέχρι το χωριό. Και εκεί μόνο τον αναγνώρισαν. Τότε τους ευλόγησε το ψωμί τους «και αυτός άφαντος εγένετο απ’ αυτών» (Λουκ. κδ, 13-33).

Η πέμπτη είναι στους δέκα μαθητές. Αργά το βράδυ της Ανάστασης. «Ούσης οψίας τη ημέρα εκείνη» (Ιαών. κ, 19). Αυτή την ώρα «ήλθεν ο Ιησούς και έστη εις το μέσον, και λέγει αυτοίς ειρήνη υμίν» κι ύστερα τους δείχνει τα χέρια του και την πλευρά τους για να δουν τα σημάδια των πληγών και να πιστέψουν ότι αυτός είναι ο Ιησούς.

Η έκτη είναι μια από τις πιο γνωστές καθώς πλέον στους δέκα μαθητές έχει προστεθεί ένας ακόμα. Ο Θωμάς, που δεν πίστευε τους υπόλοιπους όταν του έλεγαν πως ο Ιησούς Αναστήθηκε.

«Μεθ’ ημέρας οκτώ…έρχεται ο Ιησούς των θυρών κεκλεισμένων, και έστη εις το μέσον…» (Ιωάν. κ, 26). Εδώ ο αναστημένος Ιησούς καλεί το Θωμά να βάλει το δάκτυλό του στα σημάδια των πληγών του. Να δει με τα μάτια τα τρυπημένα χέρια του. Και να ψηλαφίσει με τα χέρια την πλευρά που χτυπήθηκε από τη λόγχη. Και όταν το έκανε αυτό, ομολόγησε και είπε: «Ο Κύριός μου και ο Θεός μου».

Η εβδόμη υπάρχει στις γραφές ως συνάντηση με τους επτά, κοντά στη λίμνη. «Μετά δε ταύτα εφανέρωσεν ευατόν πάλιν ο Ιησούς τοις μαθηταίς επί της θαλάσσης της Τιβεριάδος» (Ιωάν. κα, 1). Εδώ ο Ιησούς καλεί τους μαθητές για φαγητό και ο ίδιος παίρνει και τους δίνει ψωμί και ψάρια.

Η ένατη είναι με τους πεντακοσίους κάπου στη Γαλιλαία. Τη μαρτυρία αυτή μας τη δίνει ο Παύλος από πληροφορίες που έχει από τον Πέτρο. «Έπειτα ώφθη επάνω πεντακοσίοις αδελφοίς εφάπαξ» (Α΄ Κορ. ιε, 6).

Η δεκάτη εμφάνιση του Ιησού είναι στον Ιάκωβο τον αδελφόθεο. «Έπειτα ώφθη Ιακώβω» (Α΄ Κορ. ιε, 7).

Τέλος η ενδέκατη είναι και πάλι σε όλους τους μαθητές. «Είτα τοις αποστόλοις πάσιν» (Α΄ Κορ. ιε, 7). Είναι, μάλιστα, πολύ πιθανόν σ’ αυτή την εμφάνιση να «ήσαν γαρ και άλλοι απόστολοι, ως εβδομήκοντα».

Η τελευταία συνάντηση με τους μαθητές πριν την Ανάληψη και η Μαρία Μαγδαληνή

Στο όρος των Ελαιών ήταν τελευταία από τις 12 εμφανίσεις του Ιησού μετά την Ανάσταση. Η συνάντηση έγινε στο συγκεκριμένο Όρος, που βρίσκεται στα ανατολικά της Ιερουσαλήμ. Το μέρος, προφανώς και δεν επιλέχθηκε τυχαία, αφού εκεί, σύμφωνα με μια αρχαία παράδοση, θα επανέλθει ο Κύριος σωματικά και με δόξα για να κρίνει τον κόσμο κατά την έσχατη ημέρα, τη Δευτέρα παρουσία, δηλαδή όπου θα διαχωριστούν οι αμαρτωλοί από τους ενάρετους.

Στην τελευταία αυτή εμφάνισή τους ευλογεί τους μαθητές του, τους μετατρέπει σε αποστόλους και ευλογώντας τους αναλήφθηκε στον ουρανό. «Και εγένετο εν τω ευλογείν αυτός αυτούς διέστη απ’ αυτών και ανεφέροτο εις τον ουρανόν» (Λουκ. κδ, 50-53).

Η χρονικά πρώτη εμφάνιση του Ιησού μετά την Ανάσταση του γίνεται στη Μαρία τη Μαγδαληνή. «Αναστάς δε πρωί πρώτη σαββάτων εφάνη πρώτον Μαρία τη Μαγδαληνή» (Μάρκ. ιστ, 9). Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η συνάντηση διαφέρει ανάλογα με το ποιος Ευαγγελιστής το αναφέρει κάτι που κάνει πιο περίπλοκη την ερμηνεία.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, ωστόσο, η Μαρία η Μαγδαληνή πηγαίνει στον τάφο του Ιησού, τον βρίσκει άδειο και συνομιλεί με τρεις Αγγέλους που βρισκόταν στο εσωτερικό του. Κάποια στιγμή αντιλαμβάνεται πως κάποιος είναι στον εξωτερικό χώρο. Το σκοτάδι δεν της επιτρέπει να δει καλά και νομίζει πως ο άνδρας είναι κάποιος κηπουρός.

«Γυναίκα», τη ρωτάει, «γιατί κλαις; Ποιον γυρεύεις;» Εκείνη θέλει να μάθει πού βρίσκεται το σώμα του Ιησού για να το πάρει και ρωτάει τον άγνωστο άνδρα αν γνωρίζει ώστε να πάει να το πάρει. Τώρα, ο Ιησούς της απευθύνεται με το όνομά της: «Μαρία»! Εκείνη τον αναγνωρίζει και προσπαθεί να τον αγγίξει ή να γαντζωθεί από πάνω του αλλά εκείνος την αποτρέπει. «Μη μου άπτου! Πήγαινε και πες στους αδελφούς μου ότι εγώ ανέρχομαι στον πατέρα μου και στον πατέρα σας, στον Θεό μου και στον Θεό σας».

Γιατί όμως σε εκείνη πρώτα; Η Μαγδαληνή αγάπησε πολύ το Χριστό. Του έπλυνε τα πόδια με τα δάκρυά της και τα σκούπισε με τα μαλλιά της. Ήταν εκεί όταν οδηγούνταν στον Γολγοθά, παρέμεινε δίπλα στην Παναγία την ώρα της σταύρωσης. Έμεινε εκεί μέχρι το θάνατο και στη συνέχεια ήταν παρούσα και στην ταφή. Και ο Χριστός εμφανίζεται πρώτα σ’ αυτήν ως ένα είδος ανταμοιβής.

Αυτή είναι η θέση της επίσημης εκκλησίας. Για τους υποστηρικτές της θεωρίας του «Άγιου Δισκοπότηρου», ωστόσο, η επιλογή ήταν ξεκάθαρη. Ο Ιησούς θα παραχωρούσε την ύψιστη τιμή της πρώτης εμφάνισης μετά την Ανάσταση στη γυναίκα που αγάπησε και απέκτησε μαζί της παιδί.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact