Advertisement

Τι κρύβεται πίσω από τη «τυχαία» συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Τουρκίας

Τι κρύβεται πίσω από τη «τυχαία» συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Τουρκίας
Advertisement

Η σημασία της δημόσιας διπλωματίας για το Κυπριακό στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

Το δημόσιο ενδιαφέρον μαγνήτισε όπως ήταν φυσικό η στιχομυθία του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου και του Τούρκου ομολόγου του στη Νέα Υόρκη.

Όπως αναφέρει το sigmalive.com, αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος αφού η συνομιλία έλαβε χώρα δημόσια, σε κοινή θέα, παρουσία πολλών δημοσιογράφων.

Ενώ λοιπόν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλούσε με δημοσιογράφους, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τον προσέγγισε, καλώντας τον να δώσουν τα χέρια για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και να συμφωνήσουν ότι προχωρούν μακριά από δυο κράτη και τη συνομοσπονδία. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ απάντησε στον Νίκο Χριστοδουλίδη, λέγοντας του ότι την τελευταία φορά που συναντήθηκαν, τέθηκε επί τάπητος η λύση συνομοσπονδίας. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ δεν αποδέχτηκε τον ισχυρισμό Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας πάνω από οκτώ φορές τη λέξη «όχι», προβαίνοντας και στη σχετική χειρονομία, κουνώντας δεξιά – αριστερά τον δείκτη του χεριού.

Πώς εξηγείται η κίνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη;

Η μετάβαση των εμπλεκόμενων μερών για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δεν έγινε υπό τους καλύτερους οιωνούς. Αντίθετα, η αποτυχία συνομολόγησης Όρων Αναφοράς στην Κύπρο, η επιμονή των Τουρκοκυπρίων για βέτο, όπως υποστηρίζει η Ελληνοκυπριακή πλευρά, και η απαίτηση της Τουρκίας να κατατεθούν νέα μοντέλα επίλυσης, σε συνάρτηση με τις συνεχείς παραβιάσεις σε ΑΟΖ και Αμμόχωστο συνθέτουν ένα τοπίο νέου αδιεξόδου.

Υπό το βάρος μιας οριστικής κατάρρευσης της διαδικασίας συνομολόγησης Όρων Αναφοράς στη Νέα Υόρκη, την οποία ανέλαβε ο Γ.Γ του ΟΗΕ, μέσω της ειδικής συμβούλου του Τζέιν Χολ Λουτ, τα εμπλεκόμενα μέρη θεωρείται δεδομένο ότι θα επιχειρήσουν με κάθε δυνατό τρόπο να διαχειριστούν την δημόσια εικόνα και αξιοπιστία τους.

Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι μέσω της δημόσιας διπλωματίας, μέρος της οποίας ήταν και η συνομιλία Χριστοδουλίδη–Τσαβούσογλου και η οποία εξ ορισμού έπρεπε να διαδραματιστεί ενώπιον των Μ.Μ.Ε. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εφάρμοσε καθόλου τυχαία ή αυθόρμητα αυτή τη μέθοδο διπλωματίας, θέλοντας να περάσει δημόσια το μήνυμα στη διεθνή κοινή γνώμη ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στη βάση λύσης του Κυπριακού και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών εν αντιθέσει με την Τουρκία.

Πλέον, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών και κατ’ επέκταση η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταγεγραμμένη δημόσια την πρόθεση της και την προσήλωση της στη βάση λύσης του Κυπριακού ενώπιον της Τουρκίας, καθώς επίσης και την αντίδραση της Άγκυρας. Έτσι, την επαύριον ενός ναυαγίου, η Ελληνοκυπριακή πλευρά, θα μπορεί να κάνει χρήση των όσων ειπώθηκαν στην προσπάθεια της να πείσει τη διεθνή κοινότητα για το ποιος φέρει και την ευθύνη. Ως εκ τούτου, πίσω από την τυχαία συνάντηση Χριστοδουλίδη–Τσαβούσογλου στους διαδρόμους της Νέας Υόρκης, «κρύβεται» η προσπάθεια ενίσχυσης της επικοινωνιακής ισχύς της Κυπριακής Δημοκρατίας, έναντι της Τουρκίας μέσα από την αναπαραγωγή του γεγονότος στα Μ.Μ.Ε.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Advertisement

Σημαντικά θέματα

Πρόσφατα άρθρα