ΔΙΑΦΟΡΑ

Τι να κάνετε αν γίνει σεισμός ενώ οδηγείτε

Οι σεισμοί στην Ελλάδα είναι πολύ συχνό φαινόμενο οπότε οι πολίτες της χώρας μας είναι εξοικειωμένοι με τις δονήσεις.

Ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού όταν βρισκόμαστε στο σπίτι, στο γραφείο αλλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε πως πρέπει να αντιδράσουμε όταν κινούμαστε με το όχημά μας.

Συνήθως ο οδηγός αισθάνεται μια ξαφνική αναπήδηση στο όχημα και το τιμόνι αλλά σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς ανάλογα με την ένταση του σεισμού μπορεί αυτές οι αναπηδήσεις μπορεί να εξελιχθούν σε τέτοιο σημείο που να μην μπορείτε να κρατήσετε το αυτοκίνητο σε ευθεία πορεία.

Η αίσθηση που θα έχετε μπορεί επίσης να μοιάζει ότι κάποιο ελαστικό σας έχει χάσει εντελώς τον αέρα ή σας έχει «χτυπήσει» ένας πολύ ισχυρός πλευρικός άνεμος.

Άλλα σημάδια που προδίδουν ότι γίνεται σεισμός αποτελούν τα δέντρα που είναι πολύ πιθανό να κουνιούνται ενώ δεν πνέουν άνεμοι, ο ήχος που προκαλείται από τον σεισμό, ρωγμές που πιθανό να δείτε να σχηματίζονται ή στην χειρότερη περίπτωση να δείτε φαινόμενα κατολισθήσεων.

Σε αστικό περιβάλλον θα διαπιστώσετε ότι κουνιούνται τα φώτα του δρόμου ή τα φανάρια ή ακόμη και ταμπέλες διαφημιστικές.

Η διάρκεια των σεισμών συνήθως είναι κάποια δετευρόλεπτα αλλά η έντασή τους μπορεί να έχει πολύ έντονη δυναμική.

Τι πρέπει να κάνετε αν συμβεί σεισμός ενώ οδηγείτε

Σταματήστε αν βρίσκεστε σε ασφαλές μέρος και μείνετε στο όχημά σας για να προστατευθείτε από την πτώση αντικειμένων. Ασφαλή μέρη θεωρούνται τοποθεσίες μακριά από απότομες πλαγιές, μακριά από ψηλά δέντρα ή κτίρια που θα μπορούσαν να πέσουν. Εάν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο, αυτό είναι το καλύτερο μέρος που μπορεί να είστε.

Δίπλα στη θάλασσα δεν είναι ασφαλές μέρος καθώς μπορεί να προκληθεί τσουνάμι. Αν αυτό πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο ώστόσο η παλίρροια θα φαίνεται να ξεκινάει πολύ μακρύτερα πρώτα, πριν να επιστρέψει γρήγορα και με μεγάλα κύματα.

Μείνετε στο όχημά σας μέχρι να τελειώσει ο σεισμός ο οποίος θα ολοκληρωθεί σε δευτερόλεπτα.

Σε περίπτωση που οδηγείτε και είναι νύχτα με ήπιες κινήσεις ελαττώστε ταχύτητα στο αυτοκίνητο μέχρι την πλήρη ακινητοποίησή του και στη συνέχεια οδηγήστε το στην άκρη του δρόμου έχοντας ανοίξει τα alarm.

Επίσης λόγο της περιορισμένης ορατότητας καλό θα ήταν να μην μετακινηθείτε προς καμία κατεύθυνση μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να ενημερωθείτε για τις όποιες ζημιές έχει προκαλέσει ο σεισμός.

Αν ο σεισμός γίνει ημέρα τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα καθώς υπάρχει ορατότητα οπότε μπορεί κανείς άμεσα να δει τις πιθανές ζημιές που έχουν προκληθεί.

Εννοείται πως μετά τον σεισμό περιορίζεται όσο μπορείτε τις μετακινήσεις σας με τα οχήματά σας για να αποφευχθούν τα μποτιλιαρίσματα στους οδικούς άξονες που είναι πολύ πιθανό να δυσκολέψουν το έργο των σωστικών συνεργείων και όλων των υπολοίπων Αρχών που θα δραστηριοποιηθούν ώστε να βοηθήσουν τους πολίτες που τους έχουν ανάγκη…

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact