ΚΟΣΜΟΣ

Το 1% των Αυστριακών κατέχει το 40% της συνολικής ιδιωτικής περιουσίας

Την εξαιρετικά άνιση κατανομή πλούτου στην Αυστρία, καθώς τα δύο πέμπτα της συνολικής ιδιωτικής περιουσίας βρίσκονται στην κατοχή του πλουσιότερου 1% του πληθυσμού, καταγράφει η έκθεση «Wealth Report Europe» της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας Julius Bär.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, η περιουσία στην Ευρώπη αυξάνεται συνεχώς και κατανέμεται ολοένα και πιο άνισα, με την Αυστρία να καταγράφει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου, αφού το 40% της συνολικής περιουσίας βρίσκεται στα χέρια του 1% του πληθυσμού.

Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Γερμανία όπου το 1% του πληθυσμού της διαθέτει το 35% της περιουσίας, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά συγκέντρωσης πλούτου, σε ποσοστό 15% ή χαμηλότερο, φέρεται να καταγράφονται σε Βρετανία, Ελλάδα και Ολλανδία.

Μέσα στο 2013 οι ιδιωτικές περιουσίες στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 1,7 % σε σχέση με το 2012 και ανήλθαν συνολικά στα 56 τρισεκατομμύρια ευρώ, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν πριν από την οικονομική κρίση, μετά την οποία η εξέλιξη των περιουσιών υπήρξε διαφορετική και, ενώ αυτές παρουσίασαν αύξηση έως και κατά δύο τρίτα σε χώρες όπως Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία και Ελβετία, σε χώρες όπως Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα υπήρξε σαφής συρρίκνωσή τους.

Αυτό φέρεται να οδήγησε σε περισσότερη συγκέντρωση εντός της Ευρώπης κι ενώ στις λεγόμενες χώρες του πυρήνα υπήρξε αύξηση του συνολικού ιδιωτικού κεφαλαίου, μείωση καταγράφηκε στις χώρες της περιφέρειας, και σήμερα τα δύο τρίτα του συνόλου της ευρωπαϊκής περιουσίας βρίσκονται σε Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του αυστριακού οικονομικού περιοδικού “Τρεντ” στο πλαίσιο της ετήσιας έρευνάς του «Οι 100 πλουσιότεροι Αυστριακοί», στην Αυστρία υπάρχουν σήμερα 33 δισεκατομμυριούχοι οι οποίοι διαθέτουν συνολικά περιουσία που φθάνει τα 119 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένη κατά 9% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι 100 πλουσιότεροι Αυστριακοί που περιλαμβάνονται στον κατάλογο διαθέτουν σήμερα περιουσία συνολικής αξίας 160 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στην κορυφή του καταλόγου βρίσκεται η οικογένεια Πόρσε-Πίεχ, της οποίας η περιουσία ανέρχεται σε 44,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνον από την άνοδο των μετοχών της οικογένειας στην αυτοκινητοβιομηχανία Φόλκσβαγκεν, φέρεται να έχει “βελτιωθεί” μέσα στο 2013 κατά τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθεί ως δεύτερος πλουσιότερος πολίτης στην Αυστρία ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Ρεντ Μπουλ, Ντίτριχ Μάτεσιτς με 7,5 δισεκατομμύρια, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η οικογένεια Φλικ με 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Μόλις» στην έβδομη θέση του καταλόγου εμφανίζεται, με περιουσία 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ , το όνομα του Αυστρο-Καναδού εκκεντρικού επιχειρηματία και επίδοξου νέου πολιτικού Φρανκ Στρόναχ, του οποίου το νεόκοπο κόμμα “Ομάδα Στρόναχ” είχε αποσπάσει στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου ποσοστό 5,7 %.

Το Πανεπιστήμιο της αυστριακής πόλης Λιντς είχε δημοσιεύσει πρόσφατα έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι 80.000 πλουσιότεροι Αυστριακοί, δηλαδή αυτό το σχεδόν 1% του συνολικού πληθυσμού των 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων, διαθέτει σήμερα πάνω από 470 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact