ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΙΚΑ παίρνει δάνειο 50 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τις συντάξεις του Δεκεμβρίου

Στα αποθεματικά του ΟΠΑΔ (Ίδρυμα Οργανισμού Περίθαλψης Δημοσίου) προστρέχει το ΙΚΑ για να αντλήσει δάνειο 50 εκατ. ευρώ με σκοπό να καταβάλει τις συντάξεις του Δεκεμβρίου στους δικαιούχους.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, η απόφαση για τη λήψη του δανείου, σύμφωνα με την εισήγηση του ΙΚΑ, θα παρθεί την Τετάρτη στην έκταση συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει άμεση εκταμίευση των απαιτούμενων 50 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να αποπληρωθούν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου στις 29 Νοεμβρίου.

Να σημειωθεί πως για πρώτη φορά το ΙΚΑ προσπαθεί να δανειστεί από τα αποθεματικά του ΟΠΑΔ, καθώς το ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης), από το οποίο έπαιρνε δάνεια μέχρι τώρα, αντιμετωπίζει στενότητα στην πληρωμή των δικών του επικουρικών συντάξεων, γεγονός που καθιστά απαγορευτική την οποιαδήποτε περαιτέρω δανειοδότηση του ΙΚΑ για την πληρωμή των κύριων συντάξεων. Πέραν αυτών, το ΕΤΕΑ ακύρωσε στο «παρά πέντε» την καταβολή ποσού 134 εκατ. ευρώ προς το ΙΚΑ για τις επικουρικές συντάξεις που καταβάλλονται από το Ίδρυμα σε συνταξιούχους συγχωνευθέντων Ταμείων (πρώην ΕΤΕΑΜ), με αποτέλεσμα λίγες μέρες πριν από την πληρωμή των συντάξεων του Δεκεμβρίου, το ΙΚΑ να μείνει «ξεκρέμαστο» και χωρίς την απαιτούμενη ρευστότητα!

Εξαιτίας αυτής της εμπλοκής, και προ του κινδύνου να μην πληρωθούν στην ώρα τους όλες οι συντάξεις (σ.σ.: γιατί αυτό θα συνέβαινε αν η διοίκηση του ΙΚΑ δεν αποφάσιζε να πάρει τα λεφτά από τον ΟΠΑΔ), αποφασίστηκε η έκταση δανειοδότηση των 50 εκατ. ευρώ. 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact