ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 12 νεκροί στρατιώτες στη Βεγγάζη

Τουλάχιστον 12 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν την Παρασκευή κατά τη διάρκεια νέων συγκρούσεων με ισλαμιστές μαχητές κοντά στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης στην ανατολική Λιβύη ανέφεραν ιατρικές πηγές. Την Πέμπτη ομάδες ισλαμιστών ξεκίνησαν μια νέα επίθεση για να καταλάβουν το στρατιωτικό και πολιτικό αεροδρόμιο της πόλης, που είναι από τις τελευταίες κυβερνητικές βάσεις σε αυτό το βασικό λιμάνι της Λιβύης, μιας χώρας η οποία έχει κατρακυλήσει στο χάος τρία χρόνια μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές στις μάχες της Πέμπτης σκοτώθηκαν συνολικά 29 στρατιώτες.

Ήδη οι ισλαμιστές κατέχουν αρκετές βάσεις του στρατού στη Βεγγάζη. Για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος των ισλαμιστών οι ειδικές δυνάμεις του στρατού έχουν συμμαχήσει με τις ταξιαρχίες του πρώην στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ. Ο Μοχάμεντ ελ Χετζάζι εκπρόσωπος του πρώην στρατηγού δήλωσε ότι η επίθεση των ισλαμιστών στο αεροδρόμιο Μπενίνα αναχαιτίστηκε με τη βοήθεια πολεμικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων. «Προσπάθησαν να καταλάβουν το αεροδρόμιο, αλλά εμείς δεν το επιτρέψαμε», δήλωσε.

Μεταξύ των οργανώσεων που προσπαθεί να αναχαιτίσει ο στρατός είναι και η Άνσαρ αλ Σαρία, η οργάνωση που κατηγορείται από την Ουάσιγκτον για την επίθεση στο προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν σκοτώθηκε ο αμερικανός πρεσβευτής στη Λιβύη.

Οι δυτικές δυνάμεις ανησυχούν ότι η Λιβύη θα μετατραπεί σε ένα κράτος όπου θα βασιλεύει το χάος καθώς η αδύναμη κεντρική κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει τις δεκάδες πολιτοφυλακές που συνέβαλαν μεν στην πτώση του Καντάφι, αλλά τώρα μάχονται μεταξύ τους για να αποκτήσουν πολιτική κυριαρχία και μερίδιο στις τεράστιες ενεργειακές ποσότητες της χώρας.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact