ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ προς Ερντογάν: «Επιλύστε τις διαφορές σας με την Ελλάδα»

Mήνυμα προς την Τουρκία τόσο για το θέμα με την εμπλοκή της στη Λιβύη όσο και με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις κατά της Ελλάδας έστειλε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος και ο ηγέτης της Τουρκίας, συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Τζαν Ντίρι, οι πρόεδροι ΗΠΑ και Τουρκίας «συζήτησαν την ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη εμπλοκή αλλά και να διατηρηθεί η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου μέσω Tweet έγραψε, ότι ο πρόεδρος Τραμπ επεσήμανε πως η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να λύσουν τις διαφορές τους.

Σύμφωνα με τον κ. Ντίρι, ο πρόεδρος Τραμπ τόνισε, ακόμα, «το πόσο σημαντικό είναι η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τις διαφωνίες τους στην ανατολική Μεσόγειο».

Με αυτή την εξέλιξη, φαίνεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να παρέμβει «πυροσβεστικά» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προκειμένου να επιλυθούν οι διαφορές ωστόσο για μία ακόμη φορά αποφεύγει να πάρει θέση υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς.

Ο κ. Τραμπ, ωστόσο, έστειλε ταυτόχρονα αυστηρό μήνυμα προς τον Ερντογάν σχετικά με την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε με νόημα πως θα πρέπει να σταματήσει κάθε ξένη εμπλοκή στη Λιβύη, «φωτογραφίζοντας» έτσι και την τουρκική πλευρά που έχει στείλει στη χώρα προς ενίσχυση των δυνάμεων του Σάρατζ όπλα αλλά και στρατιώτες.

Η τουρκική προεδρία από την πλευρά της δίνει τη δική της οπτική για τη συνομιλία Τραμπ – Ερντογάν. Με ανακοίνωσή της, τονίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τις δύο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους που πηγάζουν από την Ανατολική Μεσόγειο.

Τουρκικά «παιχνίδια» με τη Χάγη

Την ώρα πάντως που ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να παρέμβει «πυροσβεστικά» μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας καλώντας τις δύο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους, η Άγκυρα συνεχίζει να παίζει «παιχνίδια» με το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, ανοίγοντας όλη την «βεντάλια» των διεκδικήσεων.

Τα τελευταία 24ωρα τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ξεκινήσει ένα νέο μπαράζ προκλητικών δηλώσεων και ανακοινώσεων με φόντο μία ενδεχόμενο προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία εκτός από το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ τα οποία είναι και τα μόνα που αναγνωρίζει η Ελλάδα ως διαφορά με τη γείτονα, η Άγκυρα ανοίγει τη βεντάλια των διεκδικήσεών της ζητώντας μεταξύ άλλων αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου γιατί δήθεν – όπως αναφέρει – παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες.

Την ίδια στιγμή με ακόμη πιο προκλητικό τρόπο, επιχειρείται μέσω του τουρκικού ΥΠΕΞ να «γκριζάρουν» ελληνικά νησιά σημειώνοντας πως η «ιδιοκτησία» πολλών βραχονησίδων δεν καθορίζεται στις διεθνείς συνθήκες ενώ φτάνει στο σημείο να καταγγείλει την Ελλάδα ότι επιχειρεί τον εποικισμό κάποιων από αυτές ή την τοποθέτηση κτισμάτων, επιδιώκοντας επέκταση της επικράτειάς της πέραν των συνόρων που της παραχωρούν οι Συνθήκες της Λωζάννης το 1923 και των Παρισίων το 1947.

Προφανώς και αυτές οι αιτιάσεις από πλευράς Τουρκίας δεν είναι καινούργιες. Αυτό που θα πρέπει όμως να προσεχθεί είναι ότι η γειτονική χώρα αποφάσισε να επαναφέρει μία σειρά προκλητικών διεκδικήσεων την ώρα που η Ελλάδα έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για προσφυγή στη Χάγη, κάνοντας έτσι σαφές με ποιον τρόπο θα κινηθεί.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact