ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες του ΝΑΤΟ για τους S-400

Ανησυχία στην Άγκυρα για το αδιέξοδο στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ

Στο θέμα της προμήθειας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, που έχει προκαλέσει και ένταση στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας πως η χώρα του γνωρίζει τις ανησυχίες των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ αναφορικά με την αγορά αυτή.

«Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις ανησυχίες του ΝΑΤΟ. Είναι λάθος να λέει κάποιος ότι η Τουρκία δεν τις λαμβάνει υπόψη της» δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.

Η παράδοση των S-400 αναμένεται να γίνει το καλοκαίρι, παρά τις έντονες αντιδράσεις των ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει από την Άγκυρα να επιλέξει μεταξύ των S-400 και του αμερικανικού αεροσκάφους F-35, το οποίο επίσης επιθυμεί να αγοράσει, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν στις αρχές του μήνα τις παραδόσεις εξοπλισμού εδάφους που συνδέονται με τη χρήση των F-35. Η Ουάσινγκτον ανησυχεί ότι η τεχνολογία που διαθέτουν οι S-400 θα χρησιμοποιηθεί για τη συγκέντρωση τεχνολογικών στοιχείων για τα στρατιωτικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκει η Άγκυρα, και ότι η Ρωσία θα αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά.

«Δεν θεωρούμε βάσιμους τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους οι S-400 θα μπορούσαν να διεισδύσουν στα συστήματα των F-35, αν αναπτυχθούν στην Τουρκία» τόνισε ο Τσαβούσογλου, υπενθυμίζοντας ότι η Άγκυρα είχε προτείνει να συσταθεί μια ομάδα εργασίας για να εξετάσει τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον. «Ακόμη δεν έχουμε λάβει απάντηση από τις ΗΠΑ, όμως το ΝΑΤΟ δέχθηκε θετικά την πρότασή μας», πρόσθεσε.

Την ώρα που διαφαίνεται πιθανό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας από τις ΗΠΑ, οι οποίες θα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις για την τουρκική οικονομία, η Άγκυρα εμφανίζεται ανήσυχη και προσπαθεί να βρει διέξοδο στο πρόβλημα που δηλητηριάζει τις διμερείς σχέσεις.

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική της Ουάσινγκτον αναφορικά με το θέμα αυτό. Είχε προηγηθεί η αναφορά του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν για προσωπική παρέμβαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και εξαίρεση της Τουρκίας από ενδεχόμενες κυρώσεις.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact