ΚΥΠΡΟΣ

Τσίπρας σε Αναστασιάδη: Προτεραιότητά μας μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό

Η διαπραγμάτευση της Ελλάδας σχετικά τους όρους μιας νέας οικονομικής συμφωνίας γίνεται στη βάση της ισοτιμίας και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, δήλωσε ο \Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από τις συνομιλίες του με το Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως η ευτυχής κατάληξη αυτής της διαπραγμάτευσης θα είναι επωφελής όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να επιστρέψει η ανάπτυξη.

Τόνισε επίσης ότι η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι απλώς δύο μικρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. «Μπορεί μεν να είναι ακρωτηριασμένες, αλλά αποτελούν πυλώνες ειρήνης και σταθερότητας στο νοτιανατολικό άκρο της Ευρώπης» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως δεν είναι τυχαίο που επέλεξε το πρώτο του επίσημο ταξίδι να γίνει στην Κύπρο, «με την οποία μας συνδέει όχι μόνο η ιστορία αλλά και ένα κοινό μέλλον». «Παρά την κρίση που έχει επιβαρύνει τους Έλληνες και τους Κυπρίους με θυσίες άδικες, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο βασικοί πυλώνες σταθερότητας», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Είπε, εξάλλου, ότι υπάρχει υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, η οποία, όπως τόνισε, πρέπει να είναι βιώσιμη και δίκαιη. «Το Κυπριακό αποτελεί τη Λυδία λίθο τόσο για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και για την εδραίωση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει της προσπάθειες της Κύπρου για μια λύση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και των υφιστάμενων συμφωνιών, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και μιας κοινής ιθαγένειας. Οι συνομιλίες επιβεβαίωσαν πλήρως τη συναντίληψη στον τομέα των διμερών σχέσεων και ότι βρισκόμαστε ίδιο μήκος κύματος», είπε ο κ. Τσίπρας. Είπε, επίσης, ότι βρίσκεται στην Κύπρο σε μια δύσκολη συγκυρία, με την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και τόνισε ότι η τουρκική ενέργεια για την αποστολή του Μπαρμπαρός στην περιοχή, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις αναγκαίες συνομιλίες.

Όμως, για να συνεχιστούν οι συνομιλίες, τόνισε, χρειάζεται σεβασμός από την πλευρά της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο και όχι απειλές. Ανέφερε ακόμα, ότι μια λύση που θα διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα επιτρέπει τη συνεργασία όλων, θα απελευθερώσει θετικές δυνάμεις και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για όλους.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην αποστολή που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας. Τονίζοντας ότι η επίσκεψη αποδεικνύει το γνωστό ενδιαφέρον και την υποστήριξη της Ελλάδας προς το κυπριακό κράτος και τον κυπριακό Ελληνισμό, είπε ότι στις συνομιλίες επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση σε λύση που θα είναι βασισμένη στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Συμφωνήσαμε σε θέματα συντονισμού των προσπαθειών μας για αντιμετώπιση των προσκλήσεων της Τουρκίας προκειμένου να αρχίσει ένας διάλογος με προοπτική κατάληξης. Επαναβεβαιώθηκε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας περνούν μέσα από το κυπριακό και δεν μπορούν να συνυπάρξουν με προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου», είπε ο κ. Αναστασιάδης. Είπε επίσης ότι είναι αυτονόητο πως οι υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ ανήκουν στο κράτος και ότι μετά τη λύση, τα έσοδα από την εκμετάλλευση θα είναι προς όφελος του συνόλου των νομίμων κατοίκων της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες διαπιστώθηκε πως κοινή ήταν η θέση πως, με τη συνεργασία άλλων κρατών, επιδίωξη της Κύπρου και της Ελλάδας θα είναι μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα έχει σαν στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως συμφωνήθηκε ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή των αναγκαίων για την κάθε χώρα μεταρρυθμιστικών πολιτικών και κατέληξε λέγοντας ότι αποφασίστηκε η καθιέρωση ενός συνεχούς διαλόγου για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων για αντιμετώπιση των διεθνών και ευρωπαϊκών προκλήσεων.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε νωρίς το πρωί της Δευτέρας με το κυβερνητικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου τον υποδέχτηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης.

Στο σύντομο διάλογο πριν τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Νίκο Αναστασιάδη: «Είναι το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό γίνεται στην Κύπρο. Η παρουσία μου εδώ συμβολίζει ότι ο αγώνας σας για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό αποτελεί προτεραιότητα για μας. Ο ελληνισμός πρέπει να αποκτήσει δυναμική για να διεκδικήσει τα δίκια του».

Σχετικά με το ζήτημα της οικονομίας και της προσπάθειας για μια νέα συμφωνία ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι διαπραγμάτευση της Ελλάδας σχετικά τους όρους μιας νέας οικονομικής συμφωνίας γίνεται στη βάση της ισοτιμίας και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από τις συνομιλίες του με το Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως η ευτυχής κατάληξη αυτής της διαπραγμάτευσης θα είναι επωφελής όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να επιστρέψει η ανάπτυξη.

Τόνισε επίσης ότι η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι απλώς δύο μικρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. «Μπορεί μεν να είναι ακρωτηριασμένες, αλλά αποτελούν πυλώνες ειρήνης και σταθερότητας στο νοτιανατολικό άκρο της Ευρώπης» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως δεν είναι τυχαίο που επέλεξε το πρώτο του επίσημο ταξίδι να γίνει στην Κύπρο, «με την οποία μας συνδέει όχι μόνο η ιστορία αλλά και ένα κοινό μέλλον».

«Παρά την κρίση που έχει επιβαρύνει τους Έλληνες και τους Κυπρίους με θυσίες άδικες, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο βασικοί πυλώνες σταθερότητας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Είπε, εξάλλου, ότι υπάρχει υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, η οποία, όπως τόνισε, πρέπει να είναι βιώσιμη και δίκαιη.

Αυτή την ώρα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντάται με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’.


(πηγή φωτογραφίας Sigma Live) 

Στην συνέχεια, θα αναχωρήσει για την Βουλή για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και θα έχει 15λεπτες επίσης συναντήσεις  με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Αργότερα ο  Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις, με τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και με ΜΚΟ.

Στις 20:00 θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής.

Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμή του Πρωθυπουργού.

Αύριο το πρωί, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισκεφθεί τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για να καταθέσει στεφάνι, στη μνήμη των νεκρών του 1974 και στη συνέχεια θα  επισκεφθεί  στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, όπου θα τύχει ενημέρωσης από τον Διοικητή. Από τη Κύπρο θα αναχωρήσει στις 12:30 με προορισμό τη Ρώμη.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact