ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο από τη ληστεία-μαμούθ στη Γερμανία, με λεία κοσμήματα αξίας 1 δισ. ευρώ

Πώς οι ληστές μπήκαν από μία μικρή τρύπα και πώς διέφυγαν λίγο πριν έρθει η αστυνομία

Αυτή είναι η στιγμή που εγκληματίες σπάνε τις προθήκες για να κλέψουν πολύτιμα κοσμήματα και άλλους θησαυρούς αξίας μέχρι και ενός δισεκατομμυρίων ευρώ από το μουσείο στο ανατολικό κομμάτι της Γερμανίας.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, οι κλέφτες εισήλθαν στον χώρο μέσω μίας μικρής τρύπας.

Οι κλέφτες διαμαντιών αφαίρεσαν τρία σετ κοσμημάτων του 18ου αιώνα από το μουσείο του Πράσινου Θόλου στη Δρέσδη τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, σε μια ληστεία που μπορεί να αποτελεί και τη μεγαλύτερη στην ιστορία του εγκλήματος.

Οι διαρρήκτες απενεργοποίησαν έναν προμηθευτή ρεύματος και μπήκαν από ένα παράθυρο. Όταν βρέθηκαν μέσα στον χώρο, έσπασαν ένα ερμάριο και αφού το άνοιξαν, έκλεψαν τα κοσμήματα τα οποία είχαν κατασκευαστεί μετά από παραγγελία του Αυγούστου του Δυνατού, Εκλέκτορα της Σαξονίας, ως επίδειξη της ισχύος του.

Οι κουκουλοφόροι ληστές φαίνονται σε πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας μέσα στο μουσείο, αλλά κατάφεραν να ξεφύγουν με αυτοκίνητο και μέχρι στιγμής το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους δεν έχει αποδώσει καρπούς.

Το βίντεο δείχνει τη στιγμή που οι εισβολείς, οι οποίοι φορούσαν φακούς στα κεφάλια τους, χτυπούσαν με τσεκούρια τα τζάμια των προθηκών. Δύο μαυροφορεμένοι ληστές φαίνονται να τρέχουν σε μια σκοτεινή κρύπτη και να βάζουν στο «μάτι» κάποιες ασφαλισμένες θήκες.

Ένα μέλος της συμμορίας φαίνεται να χτυπά επανειλημμένα ένα κάθετο ερμάριο μέχρι να σπάσει το γυαλί και να αποκτήσει πρόσβαση στα κοσμήματα.

Τα γερμανικά Μέσα περιέγραψαν ως «εντυπωσιακά μικρόσωμους« τους ληστές, καθώς μπήκαν από μία μικρή τρύπα στο θησαυροφυλάκιο και άφησαν πίσω τους ογκώδη αντικείμενα όπως βάζα και πίνακες ζωγραφικής.

Ειδικοί του μουσείου, που κάποτε περηφανεύονταν ότι η συλλογή του ήταν «ασφαλισμένη σαν το Fort Knox των ΗΠΑ», ανέφεραν ότι η αξία των αντικειμένων που εκλάπησαν είναι «ανυπολόγιστη» και απηύθυναν έκκληση στους ληστές να μην τα καταστρέψουν.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ειδοποιήθηκε λίγο πριν τις 5 πμ (τοπική ώρα) από άοπλους φύλακες ασφαλείας που εντόπισαν δύο διαρρήκτες μέσα στο μουσείο από τις κάμερες. Οι πρώτοι αστυνομικοί έφτασαν μέσα σε λίγα λεπτά στον χώρο, αλλά οι ληστές είχαν ήδη επιβιβαστεί σε αυτοκίνητο που τους περίμενε, με το οποίο και διέφυγαν.

Αμέσως έγιναν προσπάθειες να εντοπιστούν στη γύρω περιοχή. Το μόνο που κατάφερε η αστυνομία είναι να ταυτοποιήσει ένα καμμένο αυτοκίνητο σε πάρκινγκ της Δρέσδης ως το αυτοκίνητο διαφυγής.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι μία φωτιά που ξέσπασε σε κουτί διακλάδωσης κοντά στο μουσείο, προκαλώντας βλάβη στα φώτα του δρόμου στην περιοχή την ώρα της ληστείας, συνδέεται με αυτήν.

Η διακοπή επηρέασε τα φώτα μπροστά από το παράθυρο μέσα από το οποίο μπήκαν οι ληστές.

Η ανεκτίμητη συλλογή του μουσείου

Η συλλογή ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα από τον Αύγουστο τον Δυνατό, Εκλέκτορα της Σαξονίας και μετέπειτα Βασιλιά της Πολωνίας.

Ένας από τους γνωστότερους θησαυρούς της -το 41 καρατίων «Πράσινο Διαμάντι» της Δρέσδης- δεν βρισκόταν εκεί όταν έγινε η διάρρηξη επειδή ήταν δανεισμένο στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Ανάμεσα στα άλλα εκθέματα στη Δρέσδη περιλαμβάνεται ένα μεγέθους τραπεζιού γλυπτό ινδικής βασιλικής αυλής του 18ου αιώνα φτιαγμένο από χρυσό, ασήμι, σμάλτο, πολύτιμους λίθους και μαργαριτάρια.

Ένα άλλο είναι ένα χρυσό σερβίτσιο του καφέ φιλοτεχνημένο το 1701 από τον κοσμηματοποιό της αυλής Μέλχιορ Ντινγκλίνγκερ, διακοσμημένο με νωχελικά χερουβείμ.

Οι θησαυροί του Πράσινου Θόλου επιβίωσαν των συμμαχικών βομβαρδισμών του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και μεταφέρθηκαν ως λεία πολέμου στη Σοβιετική Ένωση. Το 1958 επιστράφηκαν στη Δρέσδη, την ιστορική πρωτεύουσα του κρατιδίου της Σαξονίας.

Η κλοπή είναι ένα πλήγμα για ολόκληρο το κρατίδιο, δήλωσε ο Μίχαελ Κρέτσμερ, επικεφαλής της κυβέρνησης του κρατιδίου της Σαξονίας.

«Τα έργα στον Πράσινο Θόλο και το Παλάτι δημιουργήθηκαν από τον λαό της Σαξονίας με σκληρή δουλειά πολλών αιώνων», δήλωσε.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact