ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ

Χαμός με δημοσίευμα του Spiegel: Η Γερμανία δίνει 20 δισ. ευρώ στον Τσίπρα – Διαψεύδει η Μέρκελ

Το περιοδικό «Der Spiegel» στο βασικό του θέμα αποκαλύπτει την πρόθεση της γερμανικής Κυβέρνησης για νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, ωστόσο η πλευρά της γερμανικής Κυβέρνησης το διέψευσε κατηγορηματικά

Στον τίτλο του συγκεκριμένου άρθρου στο Spiegel αναφέρεται ότι «παρά την εκλογική νίκη Τσίπρα η γερμανική Κυβέρνηση ετοιμάζει πακέτο 20 δις ευρώ για την Αθήνα». Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, το νέο πακέτο διάσωσης θα ανέρχεται στα 20 δις ευρώ. Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες Γερμανοί ειδικοί κοστολογούσαν ένα ενδεχόμενο νέο πακέτο διάσωσης «μόλις» στα 10 δις ευρώ. Εν τω μεταξύ όμως τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν μείωση ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν μείνει στάσιμες.
Βασική προϋπόθεση για την παροχή ενός νέου πακέτου βοήθειας είναι να αποδεχτεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όρους για μεταρρυθμίσεις αλλά και «ένα είδος εποπτείας» από την τρόικα των χρηματοδοτών, δηλαδή την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς απορρίπτει το ενδεχόμενο περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, εντούτοις τάσσεται υπέρ νέων διευκολύνσεων. «Υπέρ ενός κουρέματος δεν υπάρχει προς το παρόν πλειοψηφία», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς στο Spiegel. O κ. Σουλτς τάσσεται επίσης υπέρ μιας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων.

«Για την ώρα ισχύει ότι η τελευταία εξοφλητική δόση αναμένεται το 2057. Το αν αυτό το γεγονός αναβληθεί για μια δεκαετία δεν κάνει στην πραγματικότητα καμία μεγάλη διαφορά. Το σημαντικότερο είναι η Ελλάδα να έρθει σε εκείνη τη θέση, όπου θα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της», αναφέρει ο Μ. Σουλτς.

Η διάψευση από πλευράς Μέρκελ

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε νωρίτερα απόψε δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει στην Ελλάδα πακέτο στήριξης ύψους έως 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την προϋπόθεση της εκπλήρωσης συγκεκριμένων όρων. «Κάτι τέτοιο δεν είναι καν στην ημερήσια διάταξη» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και χαρακτήρισε «καθαρή εικασία» το δημοσίευμα. Σύμφωνα με το Spiegel, η βοήθεια επρόκειτο να δοθεί επειδή τα φορολογικά έσοδα και οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα έχουν καταρρεύσει.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact