ΕΛΛΑΔΑ

Ξανά στη Δικαιοσύνη ο Α. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ; Είχε απαλλαγεί με βούλευμα

Αναίρεση ζήτησε να ασκηθεί η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου στο απαλλακτικό βούλευμα με κατηγορούμενο τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Ο κ. Γεωργίου παραπεμπόταν με το επίμαχο βούλευμα του συμβουλίου Εφετών μόνο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος και όχι για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, ωστόσο η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει διαφορετική γνώμη.

Το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης σχετίζεται με την κατηγορία ότι δόθηκαν ψευδή στοιχεία για το έλλειμμα το 2009, προκειμένου να μπει η χώρα στο μνημόνιο. Με το βούλευμα όμως, απηλλάγη ο κ. Γεωργίου και δύο ακόμη μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, Κ. Μολφέτας και Αθανασία Ξενάκη από την κακουργηματική κατηγορία, ενώ απέμεινε μόνο το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος για τον Α. Γεωργίου. Παράλληλα, με το ίδιο βούλευμα αποβλήθηκαν από την πολιτική αγωγή, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νίκος Λογοθέτης και το πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ Ζωή Γεωργαντά από τους οποίους είχε αρχίσει η δικαστική έρευνα για το ενδεχόμενο να έχει υπάρξει τεχνική διόγκωση του ελλείμματος. Η

Σύμφωνα με τους δικαστές του συμβουλίου Εφετών, «ουδόλως προέκυψε ότι οι αξιολογήσεις αυτές στηρίχθηκαν σε αναληθή στατιστικά μεγέθη», και πως “ακόμη και αν η γνωστοποίηση του ελλείμματος στο 15,4% του ΑΕΠ προς της Eurostat θεωρούνταν ως αναληθής και πάλι, δεν στοιχειοθετείται έγκλημα, γιατί «σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ιδρυτικού της ΕΛΣΤΑΤ νόμου, η αναγόμενη στις αρμοδιότητες της παραγωγή και δημοσίευση στατιστικών της χώρας, προβλέπεται απλώς ως κριτήριο προς λήψη, αξιολόγηση, χάραξη και διαμόρφωση πολιτικών, οι οποίες ουδόλως δύνανται να θεωρηθούν έννομες συνέπειες».

Μετά την αντίθετη άποψη της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, τον τελικό λόγο θα έχει το Ποινικό τμήμα του Ανωτάτου δικαστηρίου, το οποίο και θα αποφανθεί με βούλευμα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact